HOT CROSS BUNS

Hot cross buns jsou anglickou obdobou našeho mazance. Kříž na povrchu bochánků má symbolizovat buď ukřižování nebo Měsíc rozdělený na čtvrtky. Tyhle houstičky se tradičně podávají na Velký pátek a nejlepší jsou za tepla, proto název „hot“.
 

DSC_0145
 


Ingredience:

550 g hladké mouky (ideálně 00)
300 ml plnotučného mléka
50 g másla
Kůra z ½ pomeranče
*Půl lžičky „mixed spice“
1 lžička mleté skořice
7 g sušeného droždí
1 vejce z volného výběhu „L“
90 g cukru (zlatý, třtinový, bílý…)
Semínka z 1 vanilkového lusku
1 lžička vanilkové esence
100 g nasekaných oříšků, rozinek, karamelek…
Olej

Na kříže

2 lžíce hladké mouky
2,5 lžíce studené vody
Zdobící pytlík


Na glazuru

Zlatý sirup nebo vejce

pozn. *Mixed spice je namíchané mleté koření – skořice – muškátový oříšek – nové koření + případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř. Je rozšířené především v Británii. Jako jinou variantu můžete použít chinese five spice, což je zase směs badyánu, fagaru (sečuánský pepř), fenyklu, skořice a hřebíčku. Postačí ale i perníkové koření nebo samotná skořice :-)




Postup: 


Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejte na středním plameni pod bod varu. Sundejte z ohně, přidejte máslo a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a dejte stranou.

Mouku, cukr, droždí, vanilková semínka a koření smíchejte v míse kuchyňského robotu. 
 

DSC_0095

DSC_0098

DSC_0109

 

Použijte nástavec "hnětací hák" a promíchejte na střední rychlost. Postupně přilévejte zchladlé mléko, rozkvedlané vejce a nechte hnětat 10 minut. 

 

DSC_0114


DSC_0122

 

Hotové těsto by mělo být pěkně elastické a když do něj píchnete prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Velkou mísu (ideálně keramickou) vymažte olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochánku, do ní vložte. Přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout 90 – 120 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po této době těsto vložte opět do mísy kuchyňského robotu (pokud jste na kynutí použili keramickou mísu k robotu, tento mezikrok si ušetříte a pomocí háku zadělávejte dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypávejte v libovolné kombinaci rozinky, případně jiné sušené ovoce, nasekané oříšky a případně karamelky (to je můj výmysl).

Menší pečící plech s vysokým okrajem vymažte olejem. Z těsta vytvarujte 12 ks „buchtiček“ a naskládejte je do plechu. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsně před pečením si z vody a mouky udělejte kašičku a pomocí zdobícího sáčku udělejte na houstičkách kříže. Nejlepší je jet vkuse a nedělat mezery.

Troubu předehřejte na teplotu 220 stupňů a v takto vyhřáté troubě pečte 15 minut, dokud houstičky nebudou krásně zlaté. Zatímco se pečou, v malém rendlíku rozehřejte 5 lžic zlatého sirupu (nebo medu). Jakmile hot cross buns po upečení vyjmete z trouby, potřete je pomocí mašlovačky sirupem. Pokud nemáte zlatý sirup, před pečením housky potřete rozkvedlaným vejcem.

Úplně nejlepší jsou za tepla! Já je servíruji s máslem a domácí marmeládou nebo se slaným karamelem.
 



DSC_0145
 


Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít