JABLEČNÉ CHIPSY A ČOKOLÁDOVÉ KŘÍŽALY

Zrovna před nedávnem jsem si pořídila nového pomocníka „spiralizér“, který se používá jako příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid.  Milujeme jablečné chipsy (ale i křížaly), takže první zkouška byla jasná :-) Nový přírůstek v kuchyni zaujal i mého manžela, který se v průběhu příprav neustále motal v kuchyni, a nadšeně u celého procesu asistoval :-)

Jablečné chipsy jsou velmi, ale velmi návykové a řekla bych, že jsou velkou konkurencí „nezdravé“ pochoutky – bramborovým chipsům. U těch jablečných však máte jistotu, že neobsahují nic špatného, a u napínavého filmu nebo knihy jsou ideálním společníkem.
 



 Ingredience:

5 jablek (množství na 3 plechy)
skořice

 

Postup: 

Jablka naplátkujte pomocí spiralizéru - postupujte dle návodu na použití. Velkou výhodou příslušenství je to, že si můžete zvolit, zda chcete plátky jablek i se slupkou, nebo zda ji chcete v průběhu krájení oloupat.
 

KA_2016_artisan-spiraliser_spiral_slice-large_core_ok_007pc
 

KA_2016_artisan-spiraliser_peeler_ok_012pc
 

Hotové jablíčkové plátky rovnoměrně rozprostřete na pečící plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte všechny plechy najednou do vyhřáté trouby.

Sušte na 100 stupňů asi 2-3 hodiny.

Plechy v troubě prohazujte a ke konci hlídejte - jablka se pak rychle připékají. Jablečné plátečky se musí úplně vysušit – opravdu tak - aby křuply.

Je možno je skladovat v plechové nebo skleněné dóze.
 

IMG_9359
 

Skvělá varianta jsou také čokoládové křížaly - což je má oblíbená sladkost, kterou si občas kupuji na nákupech potravin v Rakousku :-)

Jablka opět naplátkujte pomocí spiralizéru, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte opět všechny plechy najednou do vyhřáté trouby na 100 stupňů.

Sušte asi na 1-2 hodiny. Plechy rovněž v troubě prohazujte, ovšem tentokrát jablka nepečte do úplného vysušení, musí zůstat ještě jemně „gumové“ :-)

Pečte den předem a nechejte vychladnout. Druhý den si rozehřejte kvalitní belgickou čokoládu (ideálně pomocí mísy s přesným ohřevem KitchenAid), a do rozpuštěné čokolády pak namáčejte každý plátek jablka (křížalu), rozložte na mřížku a nechejte zatuhnout.

Pak už stačí připravit si skvělé espresso a neskutečná dobrůtka je na světě!!! :-) Nebála bych se to zařadit také mezi vánoční pochoutky! :-)

Dobrou chuť :-)



Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít