JABLEČNÉ CHIPSY A ČOKOLÁDOVÉ KŘÍŽALY
Zrovna před nedávnem jsem si pořídila nového pomocníka „spiralizér“, který se používá jako příslušenství ke kuchyňskému robotu KitchenAid. Milujeme jablečné chipsy (ale i křížaly), takže první zkouška byla jasná :-) Nový přírůstek v kuchyni zaujal i mého manžela, který se v průběhu příprav neustále motal v kuchyni, a nadšeně u celého procesu asistoval :-)
Jablečné chipsy jsou velmi, ale velmi návykové a řekla bych, že jsou velkou konkurencí „nezdravé“ pochoutky – bramborovým chipsům. U těch jablečných však máte jistotu, že neobsahují nic špatného, a u napínavého filmu nebo knihy jsou ideálním společníkem.
Ingredience:5 jablek (množství na 3 plechy)
skořice
Postup:
Jablka naplátkujte pomocí spiralizéru - postupujte dle návodu na použití. Velkou výhodou příslušenství je to, že si můžete zvolit, zda chcete plátky jablek i se slupkou, nebo zda ji chcete v průběhu krájení oloupat.
Hotové jablíčkové plátky rovnoměrně rozprostřete na pečící plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte všechny plechy najednou do vyhřáté trouby.
Sušte na 100 stupňů asi 2-3 hodiny.
Plechy v troubě prohazujte a ke konci hlídejte - jablka se pak rychle připékají. Jablečné plátečky se musí úplně vysušit – opravdu tak - aby křuply.
Je možno je skladovat v plechové nebo skleněné dóze.
Skvělá varianta jsou také čokoládové křížaly - což je má oblíbená sladkost, kterou si občas kupuji na nákupech potravin v Rakousku :-)
Jablka opět naplátkujte pomocí spiralizéru, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, posypejte skořicí a vložte opět všechny plechy najednou do vyhřáté trouby na 100 stupňů.
Sušte asi na 1-2 hodiny. Plechy rovněž v troubě prohazujte, ovšem tentokrát jablka nepečte do úplného vysušení, musí zůstat ještě jemně „gumové“ :-)
Pečte den předem a nechejte vychladnout. Druhý den si rozehřejte kvalitní belgickou čokoládu (ideálně pomocí mísy s přesným ohřevem KitchenAid), a do rozpuštěné čokolády pak namáčejte každý plátek jablka (křížalu), rozložte na mřížku a nechejte zatuhnout.
Pak už stačí připravit si skvělé espresso a neskutečná dobrůtka je na světě!!! :-) Nebála bych se to zařadit také mezi vánoční pochoutky! :-)
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření