JAHODOVÝ DŽEM S MÁTOU

Marmelády a jamy
27 května 2024

SONY DSC

Nastává čas jahod a to bych nebyla já, abych nezačala experimentovat a vyrábět spoustu voňavých džemů na zimu. Oblíbila jsem si do samotných jahod přidat něco na "ovonění", takže kromě jahodové klasiky u nás najdete také jahodovou s mátou, vanilkou a levandulí v různých kombinacích.


Ingredience

  • 1 kg jahod
  • 600 g cukru krupice
  • 3 snítky máty (nebo vyškrábnutý vanilkový lusk, který vhodíte vyvařit do směsi, případně pár levandulových kvítků nebo levandulový extrakt)
  • 20 g pektin (můžete použít i Pektogel nebo Gelfix)




Do hrnce dejte nakrájené jahody, pokud máte větší kousky, můžete je trošku rozmixovat tyčovým mixérem nebo rozmačkat šťouchadlem na bramboryJahodovou směs zasypejte cukrem, do kterého jste zamíchali ovocný pektin (nebo použijte váš oblíbený želírovací prostředek). Při použití pektinu počítejte s tím, že marmeládu nemůžete ve spíži nechat roky. Rok by vám ale s klidem vydržet měla.
 

SONY DSC
 

Do hrnce nakonec vhoďte také celou snítku máty a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne jemně bublat. Od této chvíle nechejte směs vařit ještě asi 5 minut, hustotu průběžně zkoušejte. 

Po uvaření vyjměte mátu a džem nalévejte do připravených skleniček. U šroubovacích sklenic stačí na 8 minut otočit dnem nahoru, pokud použijete Weckovky, tak je ještě budete muset zavařit ve vodní lázni (do hrnce naskládáte skleničky s džemem, zalijete do poloviny horkou vodou a dáte do trouby na 100 stupňů na 45 minut). 
Pokud nemáte příliš sladké jahody nebo máte raději sladší džem, cukru můžete přidat podle chuti.

Na závěr si můžete trochu pohrát také se zdobením skleniček a zajistit si tak zásobu "drobných pozorností" pro přátele při jakékoli příležitosti. Já osobně totiž neznám nikoho, komu bych domácím džemem neudělala obrovskou radost.

 

 Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít