JAHODOVÝ DŽEM S MÁTOU
Nastává čas jahod a to bych nebyla já, abych nezačala experimentovat a vyrábět spoustu voňavých džemů na zimu. :-) Přiznám se, že velkou část těchto červených skleniček rozdám, a dělá mi velkou radost, když mým přátelům chutná a vůbec mi není líto, že ve finále džemy "na zimu" do zimy ani nevydrží.
Oblíbila jsem si do samotných jahod přidat něco na "ovonění", takže kromě jahodové klasiky u nás najdete také jahodovou s mátou, vanilkou a levandulí v různých kombinacích.
Ingredience:
1 kg jahod (nakrájených na drobné kousky)
600 g cukru krupice
20 g pektin*
3 snítky máty (nebo vyškrábnutý vanilkový lusk, který vhodíte vyvařit do směsi, případně pár levandulových kvítků nebo levandulový extrakt)
*( koupíte ve zdravé výživě nebo na internetu, je to čistě přírodní konzervační prostředek) kdo chce, použije Pektogel nebo Gelfix)
Postup:
Do hrnce si odvažte 1 kg nakrájených jahod (pokud máte větší kousky, můžete je trošku rozmixovat tyčovým mixérem nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory.
Já osobně k vaření marmelád nejraději používám litinový hrnec KitchenAid a jsem s touto volbou nadmíru spokojená. Litina totiž krásně vede teplo a hrnec KitchenAid o objemu 3,8 l mi navíc svou velikostí skvěle vyhovuje.
Jahodovou směs zasypejte cukrem, do kterého jste zamíchali 20 g ovocného pektinu (nebo použijte váš oblíbený želírovací prostředek). Při použití pektinu počítejte s tím, že marmeládu nemůžete ve spíži nechat roky. Rok by vám ale s klidem vydržet měla.
Do hrnce nakonec vhoďte také celou snítku máty a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne jemně bublat.
Od této chvíle nechejte směs vařit ještě asi 5 minut (hustotu průběžně zkoušejte na připravený talířek - nechejte chvíli vychladit kapku směsi na talířku, a pokud bude mít po vychladnutí tuhost jakou si přejete, máte hotovo.
Po uvaření vyjměte mátu a džem nalévejte do připravených skleniček.
U šroubovacích sklenic stačí na 8 minut otočit dnem nahoru, pokud použijete Weckovky ,tak je ještě budete muset zavařit ve vodní lázni. Do hrnce naskládáte skleničky s džemem, zalijete do poloviny horkou vodou a dáte do trouby na 100 stupňů na 45 min.
Pokud nemáte příliš sladké jahody nebo máte raději sladší džem, cukru můžete přidat podle chuti.
Na závěr si můžete trochu pohrát také se zdobením skleniček a zajistit si tak zásobu "drobných pozorností" pro přátele při jakékoli příležitosti. Já osobně totiž neznám nikoho, komu bych domácím džemem neudělala obrovskou radost.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.