JAK NA DOKONALÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ - tipy pro začátečníky i pokročilé

13 prosince 2022

Miluji vánoční pečení. Tu vůni, která je nezaměnitelná, chuť, která je výjimečná....
Peču již skutečně dlouho, a proto už to pro mě není taková záhada a trápení jako na začátku :-)
Ovšem trvalo to dlouho, a rozhodně to nešlo hned, alespoň ne všechno....byly i vánoce, kdy se něco vyhodilo, nedalo jíst nebo nezměklo do štědrého dne... 

 

a cukroví na stole mixer aj text
 

Ideální je, tak jako při přípravě čehokoli jiného, když začnete tím, že si důkladně promyslíte, co vlastně chcete péct. Kolik toho upečete a jaké příchutě zvolíte? Není totiž nic horšího než po vánocích vyhazovat nedojedené zbytky. Moje dnešní ukázka obsahuje 4 druhy klasického vánočního pečiva - u nás nejoblíbenějších. Jejich základem je máslo. Nikdy nepoužívám rostlinné tuky ani náhražky!

   

a cukroví maslo
 

Co se ingrediencí týče, tak kromě zmíněného másla dbejte hlavně na kvalitu, spíše než na množství. Vánoce si přece zaslouží to nejlepší! Kvalitní kakao, čokoládu s vyšším obsahem kakaa, domácí ořechy, domácí likér, med apod. Možná si řeknete, že je to jedno, ale věřte mi - rozdíl tam je! :-)

 

a cukroví misa kitchenaid
 

Tyto naše čtyři oblíbené druhy cukroví jsou z klasických máslových těst, zvaných též křehká těsta. Takové těsto se používá na pečení drobného čajového pečiva, lineckého či na plnění malých formiček. Je možné si těsto připravit několik dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se lépe zpracovává a lépe peče. Upečené a neplněné pečivo vydrží v chladném prostředí i dva týdny. Nicméně nedoporučuji péct jej příliš brzy. Bohatě stačí dva týdny před Štědrým dnem.

 

Suroviny

Základními surovinami jsou: máslo, mouka, cukr a vejce.

V zásadě se pak mění jen poměr nebo se přidávají příchutě - ořechy, kokos, kakao.... To, jaký poměr je mezi jednotlivými surovinami určuje, jaký bude výsledek - zda je těsto vhodnější na plnění do formiček nebo na vykrajování apod. Pokud se poměr nedodrží nebo nějak změní, může dojít k roztečení těsta, lámání či jiným pohromám. Proto je u pečení tohoto typu cukroví důležité dodržet předepsané poměry použitých surovin. Časem, když získáte praxi a zkušenosti, můžete vše začít připravovat odhadem, intuitivně, protože už víte, jak má těsto vypadat. Ovšem na začátku toto rozhodně nedoporučuji! Do základního těsta je možné přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru, mandle apod. Někdy v receptech bývá uvedeno i mléko či prášek do pečiva.

 

a cukroví kokosové cest


 

Pomůcky:

Základem je plech...dobrý plech. Ideálně s nepřilnavým povrchem - ušetří vám totiž čas i peníze. Proto jsem si oblíbila pečící plechy s nepřilnavým povrchem od KitchenAid. Pokud zatím nepřilnavý plech nemáte, vyložte jej papírem na pečení. Výhodou je, že při pečení lineckého můžete stejný papír použít i víckrát - tedy pokud je po předchozím pečení čistý.

 

a cukroví oriešky na plechu
 

Mezi vkládáním jednotlivých plechů do trouby byste měli počkat, dokud plech nevychladne, a až poté na něj pokládat další várku cukroví. Vykrajovátka nemusíte umývat, stačí když je řádně utřete do papírové utěrky. Pokud je i přesto chcete omýt, napusťte do větší mísy teplou vodu s jarem a vložte formičky. Chvíli nechejte odmočit a poté dobře opláchněte.

Formičky, které se plní, se neumývají! Omyjte je pouze jednou - po zakoupení. Před prvním pečením je vymažte máslem a po každém pečení je vytřete papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Pokud byste je umývali, nešlo by vám po upečení těsto vyklopit ven. 

 

a cukroví oriešky formička
 

Všechna těsta se dají velmi dobře zpracovat pomocí kuchyňského robotu KitchenAid, ale pokud máte food processor - bude výsledek rovněž skvělý. Vždy začněte mícháním suchých ingrediencí a až potom přidejte ty tekuté - tedy vajíčka a máslo.

 

 

Těsto:

Hotové těsto zabalte do fólie a označte štítkem. Pro lepší orientaci si také napište, o jaké těsto se jedná a kdy jste jej připravili. Se stoupajícím počtem druhů a množství cukroví to velmi oceníte! V chladničce skladujte maximálně týden (obzvláště pokud jste pro přípravu použili vejce nebo žloutky). Těsto můžete uskladnit také v mrazáku. Před samotným pečením je důležité těsto vyjmout z lednice včas, aby mělo tu správnou teplotu ke zpracování. Linecké těsto uskladňuji zploštělé, aby se lépe válelo (nevytvářím váleček).

 

a cukroví cestá valčeky


 

Pečení:

Křehké těsto je nutné péci při správné teplotě, jinak se správně nepropeče a za pár dní se zkazí! Pečení závisí na tloušťce vyváleného těsta, případně také na množství těsta natlačeného do formiček. Většinou se čas pečení pohybuje v rozmezí 10 - 15 minut. První várku sledujte, a vyjměte z trouby až tehdy, když se začnou okraje zbarvovat do hněda - to by měla být známka toho, že je upečené. Po vyjmutí z trouby jsou všechna těsta křehká a měkká. Ke ztvrdnutí dojde až po vychladnutí těsta. Teplota trouby při pečení by se měla pohybovat okolo 180°C.

 

a cukroví linec. upeč.


 

Plnění a zdobení:

Základní surovinou pro náplň v případě vánočního pečiva je samozřejmě domácí marmeláda, kterou jste si navařili v létě či na podzim. Na linecké se většinou hodí kyselejší rybízová marmeláda, ale já mám ráda také ostružinovou. Plnit můžete také máslovým krémem, nutellou či vařenými krémy. Některé druhy je možné ozdobit oříšky, čokoládovou polevou, kokosem apod.

 

a cukroví det. na oriešok


 

Skladování:

Křehké těsto by mělo před podáváním chvíli odpočívat. Pokud máte cukroví napečené a do vánoc zbývá ještě několik dní, uschovejte jej v krabici v chladu, nejlépe na balkóně. Uschovat samozřejmě můžete i ve spíži, kde je teplota max. 10°C až 15°C. Pokud máte cukroví plněné, musíte jej skladovat v chladu, ideálně v lednici. Pokud plněné není, můžete jej skladovat při teplotě do 10°C.
 

a cukroví det. na oriešky




A nyní slíbené recepty na základní těsta:

 


 

Linecké koláčky:

400 g hladké mouky
330 g másla
200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 vejce
trocha citrónové kůry 

 

a cukroví det. lineck.

a cukroví linecke koláž


 

Ořechy: 

300 g hladké mouky
100 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
220 g másla
20 g kakaa
1 lžíce. rumu
1/2 lžíce šťávy z citrónu

 

a cukroví naplnená formička

a cukroví det. na oriešok


 

Rohlíčky: 

170 g hladké mouky
60 g práškového cukru
60 g mletých ořechů (vlašských)1 bal. vanilkového cukru
110 g másla
1 malé vejce

 

a cukroví rožky koláž

 


 

Kokosovo - marmeládové koláčky: 

200 g hladké mouky
200 g strouhaného kokosu
100 g práškového cukru
200 g másla
1 vejce
marmeláda

 

a cukroví kokos.

a cukroví hotové kokosky 


 

Všechna těsta vypracujte podle následujícího postupu:

1. nejprve smíchat všechny suché ingredience, poté přidat tekuté.

2. Nechat odležet a péci v troubě vyhřáté na 180°C, cca 10 až 15 min.

3. Tvar a zdobení je pak čistě na vaší fantazii :-)

 

a cukroví na stole ingred


Přeji vám, ať všechno to pečení zvládnete s klidem a lehkostí, a ať si letošní svátky opravdu užijete! :-)

Tina

Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít