Jak si udržet dobrou imunitu? Které vitamíny a minerály jsou nejlepší a kde je najít

Sezónní tipy a inspirace
13 března 2023

V prvních jarních měsících je náš organismus náchylný k nepříjemné jarní únavě. A proto i v tomto období posilujte imunitu. Jaké vitamíny a minerály by neměly ve vašem pravidelném příjmu chybět?

mrkev a jablka

Výborným zdrojem vitamínů a minerálů pro dobrou imunitu je ovoce a zelenina. 

Které vitamíny a minerály jsou nejdůležitější? 

Během zimy, kdy méně svítí slunce, tělu chybí nejvíce vitamín D. Myslete na něj ale i s prvními jarními paprsky slunce, které zatím nejsou tak silné. Ovlivňuje totiž nejen pevnost kostí, ale především podporuje imunitní systém. Jeho nedostatek se tak může projevit právě častým vyčerpáním.

Dalším vitamínem, který nám často schází, je vitamín C. Jeho antioxidační vlastnosti posilují obranyschopnost organismu a dokážou bojovat proti infekcím. Vitamín C totiž pomáhá nejen s léčbou nachlazení, ale také zmírňuje příznaky stresu a únavy.

citrusy, jahody, kiwi a paprika

Vitamín C posiluje imunitu a je výborným pomocníkem v boji proti únavě.

Kvalitní spánek, který je při posilování imunity zásadní, podpoří vitamín B. Jeho pravidelná konzumace udržuje dobrý stav nervového systému, chrání před parazity a zlepšuje paměť a koncentraci

Kromě vitamínů je dobré během doplňovat také minerály. Pokud má vaše tělo nedostatek selenu, dá vám to opět najevo únavou organismu. Díky němu a zinku se naše tělo rychleji vypořádá s nepříjemnými příznaky onemocnění, jako je kašel, rýma, se kterými se spousta z nás při přechodovém období ze zimy na jaro potýká.

Ovoce, zelenina a další potraviny jako zásobárny vitamínu C, B a D 

I když začátkem jara se na čerstvé kousky ovoce a zeleniny můžeme zatím jen těšit,  jejich konzumaci bychom neměli příliš omezovat. Jedná se totiž o důležité zdroje vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných látek. 

V boji s mírou únavou a vyčerpáním dobře pomáhá vitamín C. Nejvíce jej získáte, když zařadíte do jídelníčku pomeranče, rajčata, papriky, kiwi, špenát, citrony nebo křen. Vitamín C najdete také v bramborách, které je ale potřeba připravit ve slupce na páře, jinak se účinky vitamínu vytratí. 

Vitamín B pro lepší spánek obsahují luštěniny, listová zelenina, květák, mrkev, pivovarské kvasnice, celozrnné obilniny nebo ořechy. 

Kromě slunečních paprsků najdeme vitamín D v mořských rybách, játrech, vejcích, mléce, hrachu nebo rybím oleji. Pokud nepatříte mezi fanoušky těchto potravin, zvolte doplňky stravy. Může se jednat o šumivé nebo klasické tablety, které dodají tělu potřebnou dávku vitamínů. 

losos a houby

Vitamín D se vyskytuje především v mořských rybách a rybím oleji. Mezi další zdroje patří například vejce, mléko nebo žampiony. 

Co jíst pro doplnění minerálů 

Mezi minerály, které jsou důležité při posilování imunity, patří zinek a selen. Proto by v zimě v našem jídelníčku neměly chybět luštěniny, červené maso, vnitřnosti nebo celozrnné obiloviny, které jsou na tyto minerály bohaté. 

Zinek ocení také každý, kdo touží po zdravých vlasech, nehtech a pokožce a selen navíc podporuje plodnost a bojuje proti šedému zákalu. Pokud nepatříte mezi milovníky zmíněných potravin, sáhněte po doplňcích stravy, které zinek nebo selen obsahují. 

Pořádná dávka vitamínů a minerálů v podobě zeleného smoothie 

Tekutý a chutný zdroj vitamínů a minerálů se skrývá v zelených smoothies. Jedná se o rozmixovanou směs zelené zeleniny, ovoce a vody nebo rostlinného mléka. Abyste si mohli smoothies připravit v pohodlí domova, budete potřebovat kvalitní blender nebo food processor.

potraviny na zelené smoothie

Zelené smoothies představují chutnou dávku vitamínů, minerálů a energie.  

Tipy na výborné zelené smoothies pro silnou imunitu

Když nemáte dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, spolehněte se na tu mraženou. Ta je totiž ideální pro výrobu zelených smoothies. Použijte například mražený špenát, zelené jablko, avokádo, banán, kiwi, pomeranč, okurek nebo mrkev. Přidat můžete chia semínka nebo arašídové máslo pro větší krémovost. Spolu s vodou nebo rostlinným mlékem nalijte do blenderu nebo mixéru, nechejte rozmixovat a máte hotovo. 

Smoothie poslouží jako výživná snídaně, která vás nakopne dávkou energie, ale i jako vhodná svačinka. Smoothies si totiž můžete nalít do uzavíratelné nádoby a vzít s sebou do školy, nebo práce a vychutnat si jej kdykoliv během dne. Inspirujte se recepty na našem blogu.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, KitchenAid

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít