Tipy pro ekologickou domácnost: udržte planetu zelenou s zero waste

Sezónní tipy a inspirace
11 prosince 2023

Bezodpadová a ekologická domácnost není jen výstřelkem současnosti, ale je také šetrnější k vaší peněžence a životnímu prostředí. K tomu, abyste byli více eco friendly, přispějete i udržitelnějším chováním v kuchyni. Existuje několik efektivních způsobů, jak toho docílit. Některé z nich vám představíme v následujících řádcích.

ekologicke-obedy.jpeg

Udržitelné chování v kuchyni šetří přírodu i vaši domácnost o spoustu zbytečného odpadu.

Ekologické vybavení do kuchyně

K ekologické domácnosti přispějete čistícími prostředky bez chemie, ale také eco friendly kuchyní. Co pro to udělat? Je to snadné. Snižte odpad na minimum a investujte do kvalitního kuchyňského nádobí a spotřebičů, které opravdu vydrží spousty let. K omezení plýtvání a znečišťování přírody přispějete také vhodnými kuchyňskými doplňky ze skla, recyklovatelného nerezu nebo třeba používáním doplňků z bambusu, jako jsou třeba lžíce na podlévání a kartáče na očištění ošatky. Jsou elegantní, a navíc v případě zničení je bez starostí vyhodíte do kompostu.

krajeni-potravin.jpeg

V žádné správné kuchyni se nevyhnete bioodpadu. Zbytky jídla je však před vyhozením potřeba roztřídit.

Likvidace potravin

Bioodpad je nedílnou součástí každé kuchyně a těm se zkrátka nevyhnete. Jejich vyhozením do záchodu si však zaděláte na další potíže, protože se kanalizace může ucpat. Existuje několik možností, co se zbytky z potravin udělat.

  • Do kompostu vhoďte zbytky ovoce, zeleniny, skořápky, kávovou sedlinu nebo staré pečivo. Po nějakém čase se rozloží a vy vzniklý kompost využijete třeba na hnojení vaši zahrádky nebo bylinek.
  • Do kompostu naopak nepatří kosti a maso. Jedná se totiž o gastroodpad, který vyžaduje speciální likvidaci. Většina domácností však nemá možnost odevzdat takové zbytky specializované firmě, a proto je můžete nabídnout vašemu psovi či kočce jako pochoutku. V opačném případě je vyhoďte do běžné popelnice.

chleb-v-sacku.jpg

Odpad v domácnosti omezíte vlastními opakovaně použitelnými sáčky na pečivo a zeleninu.

Chcete být více zero waste? Tady je pár tipů

Jednorázového odpadu přibývá, což zatěžuje životní prostředí. Kolik plastových krabiček a igelitů od jídla za týden vyhodíte vy? Řiďte se našimi zero waste tipy a buďte víc eco friendly.

  • Kupujte jen to, co sníte. Co jde, využijte při dalším vaření nebo kompostujte.
  • Používejte potravinové krabičky z odolného a praktického keramoplastu – jídlo v nich pohodlně přenesete kamkoliv jdete, ohřejete v mikrovlnce a zbytky schováte do mrazáku nebo lednice.
  • Vařte z toho, co doma máte nebo co jste sami vypěstovali.
  • Co je možné, využijte několikrát – třeba velkou tašku na nákup. Nebo ji nabídněte někomu, kdo ji potřebuje.
  • Na cestách mějte po ruce své vlastní příbory z hygienického nerezu. Je to praktičtější, pohodlnější a ušetříte přírodu o další odpad.
  • Při nákupu a skladování pečiva používejte ekologické sáčky. Pečivo vydrží déle a vy si vychutnáte chléb jako čerstvý i druhý den.

Změnit své návyky a přeměnit svou domácnost v ekologickou není sice ze dne na den, ale se správným vybavením do kuchyně z Magnum Home to hravě zvládnete.

 

Zdroj fotografií: KitchenAid, Depositphotos

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít