JIDÁŠE S MEDOM

Jidáš je sladké pečivo, ktoré sa jedlo s medom. Tvar mal pripomínať slučku na ktorú sa obesil Jidáš Iškariotský po tom, ako zradil Ježíš.
Obyčajne je cesto stočené. Mali by sa piecť práve túto stredu keď podľa Bibilie k zrade Jidáša došlo. 

Tak ak máte chuť, pustite sa do toho.

 

a-jidas-kompoz.-na-stole-z-vrchu-768x448


Ingrediencie:

500 g polohrubej múky
3 žĺtka
400 ml mlieka
1/2 kocky droždia
100 g hnedého cukru
70 g masla roztopeného
1 vajíčko na potretie
med na podávanie


Postup:

Pripravíme si kvások – zmiešame lyžicu cukru, 1 dcl mlieka a droždie a necháme na teplom mieste vzísť.

Rúru si predhrejeme na 190°C. Plech si vyložte papierom na pečenie.

Do misy od kuchyňského robotu dajte múku, cukor a žĺtka, pridajte aj kvások. V rajničke rozpustite maslo a mlieko zohrejte na izbovú teplotu ak je potreba. Začnite miesiť a postupne pridávajte mlieko aj maslo. Vypracujte hladké pružné cesto. Prikryte fóliou a dajte na teplé miesto kysnúť na cca 1 hodinu.

 

a-jidas-cesto-v-mise-768x996
 

Potom z vykysnutého cesta, kotré si rozdelte na mešie časti, robte šúlky z ktorých vytvarujete tvar aký chcete. Ak chcete robiť špirálky, jeden koniec valčeka začnite zatáčať dovnútra až vznike niečo ako  slimáčik.

 

a-jidas-šulky-768x903

a-jidas-na-stole-sur.-comp.-728x1024
 

Poukladajte na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Pečte zhruba 20 minut.

 

a-jidas-odhryz-768x985
 

Prajem krásne prípravy a len teplé a slnečné dni.

S láskou Tina

 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít