SKOŘICOVÝ CHLÉB Z MÍSY 2 v 1

Skořice je malý zázrak, oblíbené koření, které nejenom krásně voní, ale má i úžasné léčivé schopnosti. Skořicový chléb je skvělou volbou, když máte chuť na něco sladké a zároveň přinese závan pohody do vaší domácnosti. Když ještě použijete mísu KitchenAid na chléb 2 v 1, pak jeho výroba bude jednodušší, rychlejší a výsledek bude opravdu stát zato.  
 

       


Ingredience:

½ šálku (125 ml) teplého mléka1
½ čajové lžičky (9 g) sušeného droždí

1 polévková lžíce (13 g) krystalového cukru + 1/4 (50 g) šálku krystalového cukru, odděleně
2 ¼ (270 g) šálků univerzální mouky
1 velké vejce
4 polévkové lžíce (57 g) rozpuštěného másla
½ čajové lžičky soli

 

Náplň:
4 polévkové lžíce (57 g) másla pokojové teploty
½ šálku (100 g) hnědého cukru
2 čajové lžičky (5 g) skořice

 

Poleva:
3 polévkové lžíce (43 g) másla pokojové teploty
½ šálku (60 g) smetanového sýra
1-2 šálky (125-250 g) moučkového cukru (podle požadované tloušťky)
½ čajové lžičky (2 g) vanilkové pasty
špetka soli
1 polévková lžíce (15 ml) mléka nebo silné smetany

   

Postup: 

 

Nejprve nahřejeme keramickou mísu na chléb tak, že ji naplníme horkou vodou, poté vodu vylijte a osušíme. Do mísy nalejeme teplé mléko, přidáme 1 polévkovou lžíci cukru a posypeme droždím. Jemně prošleháme, aby se vše zapracovalo, a poté necháme vzejít kvásek 3–5 minut.

Do kvásku přidáme zbývající cukr, mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Mísu umístíme do kuchyňského robota, vložíme hák na těsto a na rychlost 4 promícháme všechny suroviny. Mícháme 4–6 minut, nebo dokud není těsto hladké a odlepuje se od mísy.

Zpracované těsto vyjmeme z mísy a vnitřek mísy zlehka postříkáme olejem ve spreji. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji zpět do mísy a poté zakryjeme misku víkem na pečení. Necháme 30 minut odpočívat na teplém místě.

   

 

Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň a polevu.  Na náplň smícháme cukr a skořici, směs dáme stranou. Na polevu vyšleháme v robotu máslo a smetanový krém, přidáme vanilkovou pastu a špetku soli. Prosejeme moučkový cukr a pokračujeme v šlehání do hladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme mléko nebo hustou smetanu.

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník 20 x 10 cm. Pomocí cukrářské stěrky jemně rozetřeme máslo na povrch rozváleného těsta a štědře posypeme připravenou směsí cukru a skořice. 
 

   
 

Těsto rozkrojíme podélně na čtyři proužky, které jsou zhruba 2,5 cm široké. Začneme na jednom konci, stočíme proužek do těsného válce.  Válec umístíme na okraj dalšího pásu a těsto srolujeme. Stejným postupem dokončíme postup se všemi čtyřmi proužky těsta, abychom získali jeden velký válcovaný válec. Konce vnější vrstvy zastrčte pod válec pod úhlem, aby se při kynutí a pečení nerozbalilo.
 

   
 

Víko mísy vyložíme kouskem pergamenu oříznutým o 2cm větším než základna. Vytvořený válec pak opatrně vložíme do středu víka na pergamen a zakryjeme chlebovou mísou. Chleba necháme ještě 30 minut kynout.

Zatímco těsto kyne, předehřejeme troubu na 200°C. Rošt umístíme co nejblíže ke středu trouby a přitom ponecháme dostatečnou výšku, aby se vešla zavřená mísa na chléb.
Po 30 minutách kynutí opatrně pokapeme chléb 2 lžícemi smetany přes horní povrch bochníku. Lijeme pomalu a zkusíme zapracovat krém až do záhybů.
 

   
 

Znovu přikryjeme připravený bochník zapékací miskou tak, aby okraj pergamenu byl zcela zasunutý dovnitř mísy a aby zachytil máslo a cukr při pečení bochníku. Pečeme 35 minut. Poté necháme chleba péct odkrytý další 2–3 minuty, nebo dokud nebude lehce zlatohnědý. Po vychladnutí potřeme připravenou polevou. 
 

   


Přejeme dobrou chuť!

 
 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít