KOLOŽVÁRKA (zapékané zelí)

Hlavní jídla
03 ledna 2017

U nás doma se koložvárkou začíná zimní chladné období. Kdyby toto jídlo znal pan Jamie Oliver, nazval by jej (nebo alespoň zařadil) do kategorie tzv. "Comfort food" neboli jídlo, které když konzumujete, cítíte se fantasticky. :-) 

Regionálně jde o maďarskou specialitu. Pochází ze začátku minulého století z oblasti Sedmihradska. Podle toho, co jsem zjistila, ji poprvé připravovali pro herečku Déryné Róza Széppataki

 

a-kapusta-z-predu-upec
 


Suroviny
 (množství je orientační, závisí na počtu lidí)

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 1 kg kyselé (sudové) zelí
  • 1 noha klobásy (asi 200 g)
  • 3 dcl rýže
  • 1/2 litru kysané smetany
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • cca 3 lžičky červené sladké papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej


Postup

Přípravu začněte masem, to se vaří nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte si také cibuli a dejte ji osmahnout na olej, když je hotová přidejte maso, opepřete, osolte, přidejte papriku a pepř. 
Jakmile je maso poloměkké přidejte klobásu pokrájenou na kolečka. Maso stále podlévejte, abyste měli dost šťávy. Přikryté duste do změknutí masa, což může trvat hodinu a půl, (závisí od velikosti masa). V pánvi s hrubším dnem (nebo v hrnci) si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí, které jste předtím dali okapat. Pokud je zelí velmi kyselé, propláchněte jej vodou. Zelí pak dochuťte solí a mletým kmínem. Duste do poloměkka. Rýži si uvařte obvyklým způsobem - jeden díl rýže a dva díly vody, osolte. Když je rýže, maso i zelí hotovo, začněte vrstvit do pekáče. Já používám šťávu z masa na vymazání dna zapékací mísy nebo misek. Na spodek dám zelí, na to vrstvím maso a klobásky, pak rýži a na vrch zakysanou smetanu. Před tím než přidáte rýži, můžete přidat také šťávu z masa, aby to bylo správně šťavnaté. Takto připravené mísy vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékejte cca 45 min. Tak dlouho, aby vrch začal hnědnout. Taková jednoporcová varianta je ideální i do práce nebo na piknik. Koložvárka chutná i studená, samozřejmě ...
 

 

a-kapusta-upec-z-hora
 

Přeji dobrou chuť


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

 

 

 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít