Krémová pórková polévka

Jak říkávaly naše babičky, dobrá polévka je základ. Ani v dnešní době by neměla chybět na našem stole a být součástí vyváženého jídelníčku.
 

DSC_0060

 

Na 2 – 3 porce potřebujete:

Na vývar

1 rajče
2 řapíky celeru
1 petržel
kousek petrželové natě
2 mrkve
1 cibule
sůl

 

Na polévku

1 větší pórek
1 větší mrkev1 střední
petržel
1 větší šalotka nebo půl cibule
2 řapíky celeru2 menší stroužky česneku
50 g másla
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, pepř
60 ml smetany min 30% (nemusí být)
600 – 700 ml zeleninového vývaru


Na ozdobu

hladkolistá petržel, dýňová semínka či jiné oříšky
pomeranč

 

 


Vývar

 

Dejte si vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku. 

Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
 

DSC_0003
 

Polévka
Pórek opláchněte a rozdělte na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěte škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájejte na menší kousky (jako na obrázku). Cibuli oloupejte a nasekejte na stejně velké kusy jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekejte, ale ponechte ji prozatím stranou. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujte asi 4 minuty na středním plamenu. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky. Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 – 7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Opravdu to netrvá dlouho. Po této době přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o tu krásnou barvu. Osolte a lehce opepřete.
 

DSC_0015
 

Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvičku, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec. Nemusíte se bát, že by základ ze zeliny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.
 

DSC_0038 
 

Na talíři polévku ozdobte podle své fantazie, výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.

 

DSC_0088


Dobrou chuť přeje
http://catandcook.cz/

   
 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít