KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ S PARMEZÁNEM
Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.
Ingredience:
(koláčová forma o průměru 28 cmTěsto:
300 g hladké mouky
1 vejce
100 ml olivového oleje30 ml vlažné vody
sůl
Náplň:1 středně velký květák
4 vejce
40 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
200 ml sójové smetany na vaření
olivový olej
2 snítky rozmarýnu
himalájská růžová sůl
čerstvě mletý pepř
špetka mletého muškátového květu
Postup:
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny na těsto a pomocí plochého šlehače vypracujte vláčné těsto.
Z těsta vytvořte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl.
Jakmile je květák upečený, vyjměte jej z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím smíchejte v míse vejce, smetanu, parmezán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a vše zalijte připravenou směsí.
Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.
Hotový koláč podávejte ještě teplý. :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.