KYNUTÉ KNEDLÍKY S JAHODAMI
Vždy když nastane čas dozrávání jahod, popadá mě obrovská vlna nostalgie. V myšlenkách se vracím za babičkou do kuchyně, a vzpomínám, jak jsme společně válely v dlaních jahodové knedlíky...Na internetu jsou k dispozici stovky receptů, ale ten nejlepší je pro mě jen jeden...ten po babičce.S tvarohem, opraženou strouhankou nebo jen tak s máslem a cukrem...nic lepšího prostě není!.
Suroviny (cca 15 ks)
- 500 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru krupice
- 250 ml mléka
- 1 vejce1 kávovou lžičk
- u soli
- jahody (nebo jiné ovoce na naplnění)cukr, máslo, tvaroh nebo opraženou strouhanku na posypání
Postup
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte kvasnice. Zasypejte cukrem a zalijte troškou vlažného mléka. Nechejte vzejít kvásek (trvá to asi 20-30 min.). Do mouky pak postupně přidejte vejce, lžičku soli, mléko, a míchejte pomocí hnětacího nástavce, dokud nevznikne relativně hladké těsto. Nechejte kynout přibližně hodinu, těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Připravte si ovoce (v tomto případě jahody), omyjte je a odřízněte stopku. Odkrajujte kousky těsta, do každého zabalte jahodu a v dlaních uválejte přibližně stejné knedlíky. Ty pak nechejte ještě chvíli kynout na pečícím papíře. Mezitím dejte do většího hrnce s poklicí vařit vodu. Jakmile začne voda vřít, opatrně do ní začněte po jednom vkládat knedlíky a přikryjte poklicí. Přikryté vařte 5 minut a následně odkryté ještě čtyři minuty. Hotové knedlíky vytahujte děrovanou naběračkou a do každého píchněte vidličkou, abyste uvolnili přebytečnou páru. Na talíři posypejte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem, případně strouhankou nebo tvarohem.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.