NETRADIČNÍ KUŘE NA PAPRICE

Kuřecí maso, kvalitní sladká paprika a šlehačka, to je kuře na paprice. Tento pokrm u nás rychle zdomácněl, ale mnozí asi netušíte, že je pozůstatkem rakousko-uherské kuchyně. Našlehaná krémová omáčka a opečené kuřecí prsa dokonale spojí chutě a vytvoří z tradičního pokrmu netradiční.
 

     


Ingredience:

1 celé kuře
1 lžíce másla
2 cibule
2 lžíce sladké papriky
200 ml plnotučného mléka
200 ml šlehačky
600 ml vývaru nebo vody
rostlinný olej
čerstvá jíška
sůl a pepř
brambory
smetana
máslo

     

Postup:

V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Kuře rozbouráme, zbavíme kůže, důkladně osolíme a opepříme a přidáme do kastrolu. Jedno prsa s kůží necháme stranou. Zbytek orestujeme ze všech stran, přidáme cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibule nezrůžoví.

Maso vyjmeme a do kastrolu přidáme papriku, krátce orestujeme. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vývarem, nebo vodou, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka.

Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a chvilku provaříme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Omáčku přelijeme do mixéru např. výkonný Power Plus od KitchenAid, rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu a případně dochutíme.
 

   
 

Uvařené brambory lehce rozbijeme a dáme do mísy robotu KitchenAid, za přilévání teplé smetany a másla vyšleháme šlehačem hrubou, nebo jemnější kaši, podle libosti.
 

   
 

Kuřecí prso opékáme kůži dospod na mírném ohni, dokud nebude kůže zlatá a křupavá a maso stále šťavnaté.
 

 


Přeji dobrou chuť!

 

Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef  2012 a tvůrce  kočovné školy vaření Camp Fuego.

 

 

 
 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít