Olgoj Chorchoj – koktejl, který voní kouřem, medem a tymiánem

Zkapalnili jsme bájného písečného červa z mongolské pouště Gobi (a taky stejnojmenné české architektonické studio).
Koktejl Olgoj Chorchoj je takovou naší vymakanější variací na gimlet, klasický řízný short drink z ginu, simple syrupu a limetové šťávy.
My jsme místo nudného ginu použili dvě mexické ohnivé vody: tequilu a mezcal.
Pro ty, kdo neznají rozdíl, obojí je z agáve, do mezcalu se ale dává uzená a na dně lahve pak tradičně plave červ (odtud rčení „vypálit červa“).
Tak jdeme vypálit Olgoje.

 

tekutá kuchařka

... a vaše kuchyně tak brzy bude vonět taky!


Koktejl Olgoj Chorchoj krok za krokem

Na koktejl Olgoj Chorchoj toho moc potřebovat nebudete. Z vybavení baru vám postačí šejkr (na tyhle typy drinků se zpravidla používá Cobbler), jigger a dobře namražená sklenka na nožce (buď široká sektová, nebo třeba ta na Margaritu, ať nám to ladí s alkoholem).

Kdo chce drink dozdobit, připraví si peeler neboli škrabku, postačí vám ale i obyčejný nůž (jen si dejte pozor, ať z citronu odříznete pouze kůru bez dužiny), a kdo jej chce mít opravdu pintlich, nachystá si i jemné sítko.

Z ingrediencí tu pak máme zmíněný mezcal a tequilu blanco (tedy stříbrnou), dále čerstvě vymačkanou citronovou šťávu (tu z plastových citronků si, prosíme, nechte na čaj – je filtrovaná a obsahuje siřičitany) a nakonec to chce ještě něco sladkého.

Simple syrup by byl příliš simple, proto vás naučíme vyrábět medovou vodu infuzovanou tymiánem, který se bude pěkně párovat s nakouřenou vůní mezcalu. K tomuhle receptu se dostaneme později.

Kolik čeho bude potřeba?

  • 30 ml mezcalu
  • 20 ml tequily
  • 20 ml medovo-tymiánové vody
  • 15 ml citronové šťávy
  • velké kostky ledu
  • citronová kůra na ozdobení

Jak to umíchat?

  1. Všechno ze seznamu až po citronovou kůru zamíří hezky popořadě do šejkru (ledu dejte až skoro po okraj).
  2. Teď máte příležitost demonstrovat svůj barmanský um, zaklapněte šejkr a proveďte tzv. Hard Shake (nejlépe to jde opravdu s Cobblerem). Ráďa na videu vám ho předvede. Říká se, že Hard Shake nejlépe provzdušní alkohol a dokonale spojí všechny složky. Výsledný koktejl má díky tomu jemnější chuť.
  3. Sáhněte do mrazáku pro skleničku a koktejl do ní přelijte. Ráďa jej ještě procedí přes jemnější sítko, aby se mu tam nedostal ani střípek ledu.
  4. Posledním bodem je garnish. Aby kromě kouře a tymiánu Olgoj Chorchoj voněl i hezky po citrusech, můžete z citronové kůry (opakujeme, že bez dužiny) nad sklenkou ještě vyždímat silice, tedy vonné oleje (to je klasický barmanský fígl). Pak ji vhoďte dovnitř.

Příprava medovo-tymiánové vody

Opusťte na chvíli svůj domácí bar a zamiřte do kuchyně. Tady si připravíme medovo-tymiánovou vodu. Nachystejte si na ni tři ingredience z jejího názvu – med, tymián a vodu.

Ano, víme, včel ubývá a pravý med je čím dál tím dražší. Dělat si z něj sirup je šílenost. Tenhle ale můžete používat i k doslazování limonád a čajů (tymián je dobrý na průdušky). Sehnat čerstvý tymián může být problém. Jestli ho chcete vyřešit tak, že si nějakou zásobu zamrazíte, jako to děláte třeba s rozmarýnem, tak vás budeme muset zklamat. Tymián v mrazáku zčerná a ztratí sílu.

Medovo-tymiánovou vodu si můžete připravit v blenderu, ale stejně dobře vám s ní pomohou tyčové mixéry. Jde o to tymián opravdu důkladně rozmixovat a následně přefiltrovat (na to je nejlepší bavlněné čajové sítko).

Kolik čeho bude potřeba?

  • 500 g medu
  • 125 ml vody
  • 30 g čerstvého tymiánu

Jak z toho udělat sirup?

  1. Převařte si vodu a vylouhujte v ní lístky tymiánu (bez větviček).
  2. Nechte vodu vychladnout tak na 60°C (při normální pokojové teplotě to trvá 5–7 minut) a přidejte med. Dávat med do vroucí vody, nebo jej v ní dokonce vařit se nevyplatí. Zahubíte v něm všechny zdravé enzymy.
  3. Všechno pomalu, ale pořádně rozmixujte. Nikdy nepouštějte blender s horkou vodou na turbo, mohlo by vám to bouchnout.
  4. Výsledný sirup mléčně žluté barvy nechte vychladnout, přefiltrujte do lahve ­– díky tomu vám ani po čase nezhořkne – a uchovávejte jej v lednici.

Tenhle i další recepty na drinky najdete v knize Tekutá kuchařka

Koktejl Olgoj Chorchoj pro vás namíchali Lidi z Baru (toho, který neexistuje). Najdete jej v knize Tekutá kuchařka, jež vznikla při první jarní vlně nuceného pobytu mimo hospody.

Ti nejlepší barmani z pěti nejlepších brněnských barů si řekli: „Když nemůže host do baru, musí bar za hostem.“ Výsledkem je přes 80 receptů na klasické i signature drinky, jež si doma zvládnou připravit i úplní laici. S knihou dostanete také přístup ke stovce videí a videoreceptů, jež vás provedou světem mixologie.

  Zdroj fotografií: KitchenAid, Tekutá kuchařka, Lidi z Baru
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít