LEDOVÁ TŘÍŠŤ

LEDOVÁ TŘÍŠŤ

Ledová tříšť naprosto neodmyslitelně patří k teplým letním dnům. Svými výraznými barvami láká především děti a dospělí si také dojdou na své, když si tříšť vylepší třeba alko koktejlem. Vytvoření vlastního ledové pochoutky je nyní ještě jednodušší, zvládnete ji ve 3 jednoduchých krocích -  zmrazit, nastrouhat, vytvořit.

K tomu vám poslouží novinka, nástavec na ledovou tříšť 5KSMSIA ke kuchyňskému robotu KitchenAid. 

        

Základem ledové tříště je nastrouhaný led. Do něj stačí přidat požadovanou příchuť formou rozmixovaného ovoce, sirupu, alkoholu apod. 

Jak na to, to vám nyní ukážeme a můžete začít tvořit. :-)

 

 

Pokud chcete pouze barevnou ledovou tříšť, pak stačí led nastrouhat na nástavci a polít libovolným sirupem. Možností je také obarvit slazenou vodu potravinářským barvivem a pak rovnou strouhat již barevný led.

Pokud však chceme zdravější variantu sirupu, pak si jej můžeme připravit sami doma. Recept s postupem na sirup a ledovou tříšť přinášíme níže.

 

 

Ingredience na sirup:

 2 ½ šálku (400 g) ovoce 3/4 šálku (180 ml) vody  ½ šálku (130 g) cukru špetka soli šťáva z 1 citronu nebo limetky, pokud původní příchuť není citrusová (30 ml)

   

Postup sirup:

 Všechny ingredience dejte dohromady do hrnce a přiveďte k varu. Dusíme, dokud se cukry nerozpustí a ovoce nezměkne.

Každé ovoce má různý obsah cukru v závislosti na zralosti. Pokud je sirup příliš sladký, můžete přidat více ovoce nebo méně cukru. Pokud chcete sirup sladší, přidejte více cukru.
 

   


Všechny ingredience rozmixujte v mixéru na pyré, přeceďte a dejte vychladit..

      

Ledová tříšť:

Nádobky na led, které jsou součástí nástavce, naplňte až po rysku čistou vodou a zmrazte na 12 až 24 hodin.

   


Použít můžete také váš oblíbený nápoj, ovocné šťávy, kávu, ochucené tekutiny, smetanu apod. Ledové puky si můžete takto připravit do zásoby v mrazáku, abyste je měli vždy po ruce.
 

   


Ledový puk vložte do nástavce a ledovou tříšť naneste do misky nebo přímo na připravený dezert.
 

   


Tříšť polejeme připraveným sirupem, můžeme dozdobit kousky ovoce nebo lístky máty, levandule a je hotovo. V létě je oblíbené třeba mojito, jestliže hledáte spíše něco nealkoholického, můžete vyrobit třeba ledovou kávu se šlehačkou. 

Tipy:

Existuje spousta předpřipravených sirupů, které si můžete koupit. Chuťové kombinace jsou nekonečné.

Všechny polevy, sirupy a přísady by měly být opravdu studené, aby ledová tříšť rychle netála. Jedinou výjimkou je zmrzlina. Tu nechte při pokojové teplotě cca. 10-20 minut, aby nebyla tvrdá. Led je měkký a měli byste být schopni snadno nabrat led i zmrzlinu.

Jemnější led může po přidání sirupu vytvořit ledový štít, který nedovolí silnějším sirupům pokrýt led až ke dnu. Pokud chcete jemnější led, pomocí dřevěné špejle propíchněte na dno šálku otvory, aby se sirup lépe zapracoval.

Jakýkoli sirup můžete také naředit trochou studené vody, dokud nezískáte řidší konzistenci podobnou vodě, která dokáže proniknout ledem. Je to proto, že některé druhy ovoce mají v sobě více škrobů, které při chladnutí sirupy dále zahušťují.

 

Přístroje použité v receptu:

KitchenAid robot 5KSM175: https://www.magnumhome.cz/kitchenaid-mixer-artisan-5ksb4026emh-mlecna

Nástavec na ledovou tříšť 5KSMSIA: https://www.magnumhome.cz/kitchenaid-nastavec-na-vyrobu-ledove-triste-5ksmsia
 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít