LEDOVÁ TŘÍŠŤ
Ledová tříšť naprosto neodmyslitelně patří k teplým letním dnům. Svými výraznými barvami láká především děti a dospělí si také dojdou na své, když si tříšť vylepší třeba alko koktejlem.
Vytvoření vlastního ledové pochoutky nyní zvládnete ve 3 jednoduchých krocích. Jak na to, to vám nyní ukážeme.
Ledová tříšť je oblíbeným druhem letního osvěžení
Příprava sirupu do ledové tříště
- 400 g ovoce
- 180 ml vody
- 130 g cukru
- špetka soli
- šťáva z 1 citronu nebo limetky
Všechny suroviny dejte do hrnce a přiveďte k varu. Dusíme, dokud se cukr nerozpustí a ovoce nezměkne. Každé ovoce má různý obsah cukru. Proto si sirup doslaďte cukrem nebo přidejte více ovoce, aby byl sirup méně sladký.
Uvařenou směs rozmixujte ve mixéru KitchenAid na pyré, přeceďte a nechte vychladit.
Domácí ledovou tříšt zvládnete vyrobit i s výkonným mixérem KitchenAid
Tvoříme ledovou tříšť
Nádobky na led, které jsou součástí nástavce na ledovou tříšť, naplňte až po rysku čistou vodou a zmrazte na 12 až 24 hodin.
Použít můžete také váš oblíbený nápoj, ovocné šťávy, kávu, ochucené tekutiny, smetanu apod. Ledové puky si můžete takto připravit do zásoby, abyste se mohli kdykoli zchladit.
Ledový puk vložte do nástavce na ledovou tříšť, ten led rozdrtí do přistavené misky nebo přímo na váš oblíbený dezert.
Výroba ledové tříště s nástavcem na kuchyňský robot KitchenAid trvá jen okamžik
Tříšť polijeme připraveným sirupem, můžeme dozdobit kousky ovoce nebo lístky máty, levandule a je hotovo.
V létě je oblíbená třeba piňa coláda či karibský punč. Jestliže hledáte spíše něco nealkoholického, můžete si vyrobit ledovou kávu s levandulí nebo ledový mátový čaj.
Naše další TIPY na sirupy do ledové tříště
- Pro zdravější variantu sirupu si ledovou tříšť můžete obarvit třeba domácím šípkovým nebo mátovým sirupem.
- Pokud chcete pouze barevnou ledovou tříšť, pak stačí led nastrouhat na nástavci a polít libovolným sirupem. Možností je také obarvit slazenou vodu potravinářským barvivem a pak rovnou strouhat již barevný led.
- Všechny polevy, sirupy a přísady by měly být opravdu studené, aby ledová tříšť rychle netála. Jedinou výjimkou je zmrzlina. Tu nechte při pokojové teplotě cca. 10 - 20 minut, aby nebyla tvrdá.
- Pokud je tříšť jemná, nemusí se sirup dostat až ke dnu nádoby. V takovém případě si pomozte třeba vytvořením malých otvorů v ledu.
- Některé ovoce mohou sirup zahustit až příliš, proto jej můžete naředit trochou studené vody.