OŘECHOVÉ ROHLÍČKY ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Letošní listopad s sebou kromě krásně zbarveného listí nese také spoustu deštivých a zamračených dní, a v takových dnech je téměř nutností zlepšit si náladu nějakou domácí pečenou dobrotou :-)
V dnešní Svatomartinský den jsem se rozhodla pro křehké ořechové rohlíčky podle všeobecně známého receptu ze šlehačkového těsta, jen jsem šlehačku tentokrát nahradila zakysanou smetanou, která mi včera zbyla z nepečeného ovocného dezertu.
Těsto dopadlo na jedničku, krásně se s ním pracovalo a i chuťově se rohlíčky moc povedly..
Naplnila jsem je ořechovou náplní, ale vzhledem k tomu, že samotné těsto není sladké, daly by se naplnit i jakoukoli slanou směsí.
Ingredience:
(cca dva plechy rohlíčků)400 g hladké mouky
250 g másla
200 g zakysané smetany
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr na ozdobu
Ořechová náplň:150 g ořechů
90 g moučkového cukru
1 bílek
rum dle chuti
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny v kompaktní těsto.
To následně zabalte do igelitového sáčku a uložte na hodinu do lednice. Vychlazené těsto rozdělte na šest až sedm dílů, podle požadované velikosti rohlíčků.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů a přichystejte si plech vystlaný pečícím papírem. Na pomoučněném vále každý díl vyválejte v kulatou placku, a tu následně rozdělte na 8 dílů (trojúhelníčků). (Vůbec neřešte nepravidelné konce, ty smotáte do rohlíčku a nikdo je neuvidí.
Připravte si ořechovou náplň:
Ořechy nasekejte na jemno pomocí sekáčku nebo food processoru, přidejte cukr, bílek a rum a smíchejte dohromady v směs.
Těsto na rohlíčky je chuťově neutrální, takže náplň oslaďte podle svých preferencí.
Připravenou náplň vrstvěte na širší konec každého trojúhelníku, rohy z širšího konce přehněte přes sebe a rolujte rohlíček. Trochu vytvarujte a položte na pečící papír "svárem" dolů.
Pečte na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou rohlíčky růžové. Víc vám napoví vůně, která se začne linout z trouby :-)
Hotové rohlíčky potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte mletým cukrem.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.