OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA S ČOKOLÁDOVÝMI LUPÍNKY

Díky kombinaci lahodných ostružin a hořké čokolády je tato krémová zmrzlina skutečnou lahůdkou.





Ingredience:

430 g  ostružin + na ozdobu
202 g  krupicového cukru
480 g plnotučného mléka
240 g smetany 33%
½ vanilkového lusku (podélně rozpůlený a oškrábaný)
6 žloutků
110 g hořké čokolády nahrubo nasekané (60 % kakaa)
3 g hrubé soli




Postup:

Před použitím umístíme zmrzlinovač na 24 hodin do mrazáku a vyjmeme jej, až když budeme přidávat studený zmrzlinový základ.


Ostružinové pyré:

 Ostružiny zahřejeme v hrnci na středně vysokou teplotu s 50 g cukru a 2 lžícemi vody.
Ovoce lehce rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vařečkou.
Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme, dokud pyré nebude mít krémovou konzistenci (asi 5 až 10 minut).

Plody stáhneme z ohně a přecedíme přes jemné sítko do misky. Bobule naběračkou přitlačíme k sítu, aby šťáva mohla vytéct do mísy. Pevné součásti vyhodíme.

Šťávu dáme zpět do hrnce a na středním plameni necháme asi 5 minut redukovat, zbyde nám tímto asi ¾ šálku ostružinové šťávy.

Dáme stranou vychladnout, nalijeme do vzduchotěsné nádoby a vložíme do chladničky.





Zmrzlinový základ:

Připravíme si ledovou lázeň pro konečné chlazení zmrzlinového základu.

Smícháme mléko, smetanu, 100 g cukru a vanilkový lusk v hrnci na mírném ohni. Za občasného míchání necháme mléko vařit, dokud se cukr nerozpustí.

Ve středně velké míse ušleháme žloutky a zbývajících 50 g cukru.
Za stálého míchání do žloutků postupně zašleháme 240 g horké mléčné směsi. Pozor, aby se nám žloutky nesrazily.

V hrnci prošleháme žloutkovou směs se zbylou mléčnou směsí, dokud se nespojí.
Za stálého míchání stěrkou vaříme na mírném ohni asi 7 až 9 minut, dokud pudink nezhoustne natolik, aby pokryl zadní stranu stěrky.

Pudink přendáme do střední mísy a vložíme do připravené ledové lázně, aby vychladl. Občas promícháme, dokud směs zcela nevychladne.

Vyjmeme vanilkový lusk z pudinku. Přikryté necháme v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.


Příprava zmrzliny:

Smícháme ostružinové pyré a zmrzlinový základ.

Zmrzlinovou mísu upevníme ke kuchyňskému robotu KitchenAid. Vložíme mixovací rameno do mísy, připojíme adaptér pohonu k hlavě motoru kuchyňského robotu, tak aby zapadl do míchacího ramene.

Před nalitím směsi ostružinové zmrzliny nastavíme kuchyňský robot na rychlost 1. Nalijeme základovou směs zmrzliny do mísy na zmrzlinu s rotujícím mixovacím ramenem.



Kuchyňský robot BLUE SALT se zmrzlinovačem.   


Po 15 minutách přidáme nasekanou čokoládu.
Pokračujeme v míchání asi 5 až 15 minut, dokud nedosáhneme konzistence měkké zmrzliny.

Ostružinovou zmrzlinu s čokoládovými lupínky vložíme do kovové formy na bochník o šířce cca 20 cm x 11 cm a vrch uhladíme, posypeme vločkami mořské soli.
Zakryjeme plastovým obalem a vložíme do mrazáku na několik hodin nebo přes noc, dokud neztuhne.

Zmrzlinu rozdělíme do misek a ozdobíme čerstvým ovocem.




Dobrou chuť!





 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít