OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA S ČOKOLÁDOVÝMI LUPÍNKY
Díky kombinaci lahodných ostružin a hořké čokolády je tato krémová zmrzlina skutečnou lahůdkou.
Ingredience:
430 g ostružin + na ozdobu
202 g krupicového cukru
480 g plnotučného mléka
240 g smetany 33%
½ vanilkového lusku (podélně rozpůlený a oškrábaný)
6 žloutků
110 g hořké čokolády nahrubo nasekané (60 % kakaa)
3 g hrubé soli
Postup:
Před použitím umístíme zmrzlinovač na 24 hodin do mrazáku a vyjmeme jej, až když budeme přidávat studený zmrzlinový základ.
Ostružinové pyré:
Ostružiny zahřejeme v hrnci na středně vysokou teplotu s 50 g cukru a 2 lžícemi vody.
Ovoce lehce rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vařečkou.
Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme, dokud pyré nebude mít krémovou konzistenci (asi 5 až 10 minut).
Plody stáhneme z ohně a přecedíme přes jemné sítko do misky. Bobule naběračkou přitlačíme k sítu, aby šťáva mohla vytéct do mísy. Pevné součásti vyhodíme.
Šťávu dáme zpět do hrnce a na středním plameni necháme asi 5 minut redukovat, zbyde nám tímto asi ¾ šálku ostružinové šťávy.
Dáme stranou vychladnout, nalijeme do vzduchotěsné nádoby a vložíme do chladničky.
Zmrzlinový základ:
Připravíme si ledovou lázeň pro konečné chlazení zmrzlinového základu.
Smícháme mléko, smetanu, 100 g cukru a vanilkový lusk v hrnci na mírném ohni. Za občasného míchání necháme mléko vařit, dokud se cukr nerozpustí.
Ve středně velké míse ušleháme žloutky a zbývajících 50 g cukru.
Za stálého míchání do žloutků postupně zašleháme 240 g horké mléčné směsi. Pozor, aby se nám žloutky nesrazily.
V hrnci prošleháme žloutkovou směs se zbylou mléčnou směsí, dokud se nespojí.
Za stálého míchání stěrkou vaříme na mírném ohni asi 7 až 9 minut, dokud pudink nezhoustne natolik, aby pokryl zadní stranu stěrky.
Pudink přendáme do střední mísy a vložíme do připravené ledové lázně, aby vychladl. Občas promícháme, dokud směs zcela nevychladne.
Vyjmeme vanilkový lusk z pudinku. Přikryté necháme v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Příprava zmrzliny:
Smícháme ostružinové pyré a zmrzlinový základ.
Zmrzlinovou mísu upevníme ke kuchyňskému robotu KitchenAid. Vložíme mixovací rameno do mísy, připojíme adaptér pohonu k hlavě motoru kuchyňského robotu, tak aby zapadl do míchacího ramene.
Před nalitím směsi ostružinové zmrzliny nastavíme kuchyňský robot na rychlost 1. Nalijeme základovou směs zmrzliny do mísy na zmrzlinu s rotujícím mixovacím ramenem.
Kuchyňský robot BLUE SALT se zmrzlinovačem.
Po 15 minutách přidáme nasekanou čokoládu.
Pokračujeme v míchání asi 5 až 15 minut, dokud nedosáhneme konzistence měkké zmrzliny.
Ostružinovou zmrzlinu s čokoládovými lupínky vložíme do kovové formy na bochník o šířce cca 20 cm x 11 cm a vrch uhladíme, posypeme vločkami mořské soli.
Zakryjeme plastovým obalem a vložíme do mrazáku na několik hodin nebo přes noc, dokud neztuhne.
Zmrzlinu rozdělíme do misek a ozdobíme čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!
Ingredience:
430 g ostružin + na ozdobu
202 g krupicového cukru
480 g plnotučného mléka
240 g smetany 33%
½ vanilkového lusku (podélně rozpůlený a oškrábaný)
6 žloutků
110 g hořké čokolády nahrubo nasekané (60 % kakaa)
3 g hrubé soli
Postup:
Před použitím umístíme zmrzlinovač na 24 hodin do mrazáku a vyjmeme jej, až když budeme přidávat studený zmrzlinový základ.
Ostružinové pyré:
Ostružiny zahřejeme v hrnci na středně vysokou teplotu s 50 g cukru a 2 lžícemi vody.
Ovoce lehce rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vařečkou.
Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme, dokud pyré nebude mít krémovou konzistenci (asi 5 až 10 minut).
Plody stáhneme z ohně a přecedíme přes jemné sítko do misky. Bobule naběračkou přitlačíme k sítu, aby šťáva mohla vytéct do mísy. Pevné součásti vyhodíme.
Šťávu dáme zpět do hrnce a na středním plameni necháme asi 5 minut redukovat, zbyde nám tímto asi ¾ šálku ostružinové šťávy.
Dáme stranou vychladnout, nalijeme do vzduchotěsné nádoby a vložíme do chladničky.
Zmrzlinový základ:
Připravíme si ledovou lázeň pro konečné chlazení zmrzlinového základu.
Smícháme mléko, smetanu, 100 g cukru a vanilkový lusk v hrnci na mírném ohni. Za občasného míchání necháme mléko vařit, dokud se cukr nerozpustí.
Ve středně velké míse ušleháme žloutky a zbývajících 50 g cukru.
Za stálého míchání do žloutků postupně zašleháme 240 g horké mléčné směsi. Pozor, aby se nám žloutky nesrazily.
V hrnci prošleháme žloutkovou směs se zbylou mléčnou směsí, dokud se nespojí.
Za stálého míchání stěrkou vaříme na mírném ohni asi 7 až 9 minut, dokud pudink nezhoustne natolik, aby pokryl zadní stranu stěrky.
Pudink přendáme do střední mísy a vložíme do připravené ledové lázně, aby vychladl. Občas promícháme, dokud směs zcela nevychladne.
Vyjmeme vanilkový lusk z pudinku. Přikryté necháme v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Příprava zmrzliny:
Smícháme ostružinové pyré a zmrzlinový základ.
Zmrzlinovou mísu upevníme ke kuchyňskému robotu KitchenAid. Vložíme mixovací rameno do mísy, připojíme adaptér pohonu k hlavě motoru kuchyňského robotu, tak aby zapadl do míchacího ramene.
Před nalitím směsi ostružinové zmrzliny nastavíme kuchyňský robot na rychlost 1. Nalijeme základovou směs zmrzliny do mísy na zmrzlinu s rotujícím mixovacím ramenem.
Kuchyňský robot BLUE SALT se zmrzlinovačem.
Po 15 minutách přidáme nasekanou čokoládu.
Pokračujeme v míchání asi 5 až 15 minut, dokud nedosáhneme konzistence měkké zmrzliny.
Ostružinovou zmrzlinu s čokoládovými lupínky vložíme do kovové formy na bochník o šířce cca 20 cm x 11 cm a vrch uhladíme, posypeme vločkami mořské soli.
Zakryjeme plastovým obalem a vložíme do mrazáku na několik hodin nebo přes noc, dokud neztuhne.
Zmrzlinu rozdělíme do misek a ozdobíme čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!