PEČENÁ VEJCE

Padá na vás podzimní únava a vy přemýšlíte, čím znovu oživit organismus a jaký styl jídelníčku zvolit?  Ať už jste si na toto téma přečetli cokoli, není to tak těžké, jak se na první pohled zdá, vše totiž stojí na jednom prostém principu: Jíst čerstvé, zdravé a nutričně bohaté potraviny v přírodní formě bez zbytečných dusičnanů, sodíku a nebo přidaných aromat či barviv.

Vejce jsou dobrou volbou jako součást zdravé a vyvážené stravy. Kromě toho, že jsou zdrojem bílkovin, obsahují také vitamíny a další velice důležité živiny. A pokud nepatříte zrovna mezi milovníky míchaných vajec či vajec uvařených na tvrdo, zkuste tuto variantu zdravé a na bílkoviny bohaté večeře či snídaně :-)
 

Pečená vejce Marek Pavala pro KitchenAid.cz


Ingredience

6 vajec z volného chovu
1 velká červená cibule
1 stroužek česneku
1/4 kostky másla
3 klobouky žampionů Portobello
200g uzené kýty
6 cherry rajčat
1 hrst nasekané pažitky
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř



Postup:

Troubu rozehřejte na maximum a v mezičase si připravte 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky KitchenAid. Ideální jsou tzv. "jednoporcovky" (ramequins), které nejenže bez problémů odolají vysokým teplotám, ale navíc ještě vypadají pěkně při servírování. :-)

Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečte nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybyste česnek opékali rychle, zhořkne.
 

KA_Red_onion_pissaladi_re_05a_TLD_0845

KA_Red_onion_pissaladi_re_07a_TLD_0874
 

Pak přidejte na větší kousky nakrájené houby.

Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidejte kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolte, opepřte a rozdělte do misek. Do každé vyklepněte 2 vejce a dejte péct.

Jakmile se vejce zatáhnou, vyjměte misky z trouby a nechejte dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Podávejte s opečeným chlebem.


    Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, a vítěz 3. místa v soutěži Masterchef CZ/SK 2012.


 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít