PIKANTNÍ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO
Dýňová polévka. Pokrm, bez kterého si dnes už jen málokdo dokáže představit podzimní období. Každý má svůj vlastní osvědčený recept, někdo ji dělá na sladko, někdo zase na slano - no a já ji dělám "na ostro" :-D Tedy abyste tomu rozuměli, jsem totiž velkým milovníkem chilli a ostrých pokrmů obecně, a velice ráda se při svém tvoření v kuchyni vrhám mimo jiné také do tajů indické kuchyně. Tato polévka je tak trochu od každého, a pokud máte rádi nové, pikantní chutě, věřím, že vám bude chutnat :-) Dokonce chutná i mužům, což je u dýňové polévky vskutku rarita :-)
Suroviny
- 1 menší cibule
- 1 střední dýně Hokaido
- 1,5l vývaru nebo bujónu
- olivový olej
- kari koření
- pepř (nebo chilli)
- sůl
- zakysaná smetana
- čerstvá bazalka
Postup:
Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna a nakrájejte ji na 10 - 15 cm kousky. Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. (já jsem tuto polévku využila jako příležitost k testování Varného robotu KitchenAid, takže jsem nechala sekání a restování cibulky v jeho režii. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně opravdu nezměkne(i při tomto úkonu jsem "zaměstnala" varný robot KitchenAid, který nad vařením bděl, a celou dobu kontroloval teplotu i čas :-) )
Ochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky, a zvláště u pánů slaví tato verze veliký úspěch :-)) Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo Pokud vaříte ve varném robotu KitchenAid, zaměňte míchací nástavec za sekací nože, a nechejte polévku pár sekund mixovat, dokud nevznikne hladký krém.Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.
TIP: Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi. Já jsem si tuto variantu naprosto zamilovala! :-)
Autor: Bloggerka Terka