PODZIMNÍ SLANÝ KOLÁČ K VÍNU

Už hodně dlouho jsem u kamarádky obdivovala veliký, ručně vyráběný zapékací talíř...tak dlouho, až mi ho nakonec prodala.  A když jsem si nový přírůstek konečně nesla domů, naprosto přesně jsem věděla, jakou dobrotou jej pokřtím...
Volba padla na slaný koláč s náplní a naaranžovaný do tvaru "sluníčka". Koláč je ideální k vínu a pokud máte pomocníka v podobě kuchyňského robotu KitchenAid, nemusíte se přípravy vůbec obávat, je to velmi snadné.



 


Ingredience:

Těsto:

300 g špaldové mouky
20 g droždí (1/2 kostičky)
3-4 lžíce oleje
1 zarovnanou lžičku soli
200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta)
1 lžičku zakysané smetany 


Náplň: 

 180 g anglické slaniny
žampiony (nemusí být)
malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
zbytek smetany
2 sušená rajčata  (dle chuti)
100 g parmazánu
sůl, pepř

 
Dále:

Žloutek na potření
 semínka a koření na posypání

 

 


Postup:

Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice. 


 

SONY DSC

 

Zalijte 2-3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto.


 

SONY DSC

 

Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň.
Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte.

Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete.

Troubu vyhřejte na 200 stupňů.

Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku.

 



 

První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem.
Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný).
Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou.




 


Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru a zbytek těsta nakrojte nožem na 16 dílů. Pokud máte velký talíř, můžete množství dílů ještě zdvojnásobit.
Každý kousek těsta následně třikrát otočte a na závěr sklenici opatrně sundejte.

Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. (já jsem použila pikantní koření na salát)  




 

Vložte do trouby a pečte asi 25-30 min., dokud není koláč zlatohnědý.

 

SONY DSC

Dobrou chuť :-)

 

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít