SLANÝ KOLÁČ
Už hodně dlouho jsem u kamarádky obdivovala veliký, ručně vyráběný zapékací talíř...tak dlouho, až mi ho nakonec prodala. A když jsem si nový přírůstek konečně nesla domů, naprosto přesně jsem věděla, jakou dobrotou jej pokřtím...
Volba padla na slaný koláč s náplní a naaranžovaný do tvaru "sluníčka". Koláč je ideální k vínu a pokud máte pomocníka v podobě kuchyňského robotu KitchenAid, nemusíte se přípravy vůbec obávat, je to velmi snadné.
SurovinyTěsto
- 300 g špaldové mouky
- 20 g droždí (1/2 kostičky)
- 3-4 lžíce oleje
- 1 zarovnanou lžičku soli
- 200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta)
- 1 lžičku zakysané smetany
Náplň:
- 180 g anglické slaniny
- žampiony (nemusí být)
- malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
- zbytek smetany
- 2 sušená rajčata (dle chuti)
- 100 g parmazánu
- sůl, pepř
DáleŽloutek na potření
semínka a koření na posypání
Postup
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice. Zalijte 2-3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto. Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň.
Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte.
Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete.
Troubu vyhřejte na 200 stupňů. Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku. První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem.
Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný). Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou. Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru a zbytek těsta nakrojte nožem na 16 dílů. Pokud máte velký talíř, můžete množství dílů ještě zdvojnásobit. Každý kousek těsta následně třikrát otočte a na závěr sklenici opatrně sundejte. Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. (já jsem použila pikantní koření na salát). Vložte do trouby a pečte asi 25-30 min., dokud není koláč zlatohnědý.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.