QUICHE S ČERVENÝM ZELÍM

Hlavní jídla
22 září 2017

Hitem mého sezónního pečení jsou u nás koláče z křehkého těsta. Především proto, že nabízí skutečně nekonečné množství kombinací a variací! Může být na sladko nebo na slano.  V dnešním koláči se dokonale spojily jak sladké tak i slané chutě. Nasládlé, téměř zkaramelizované zelí, výrazný plesnivý sýr a slané těsto. Pokud vlastníte food processor KitchenAid, vytvořte si těsto do zásoby. Kdykoli pak budete mít chuť na koláč, příprava vám nebude trvat ani deset minut :-)
 

a kapusta hot. koláč aj odkroj.


Suroviny

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru170 g studenéh
  • o másla
  • 200g másla
  • 6 až 8 lžic studené vody


Náplň

  • polovina z menší hlávky zelí
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • sůl a pepř
  • 250 ml sladké smetany 33%
  • 3 vajíčka
  • 250 g sýru s modrou plísní
  • máslo na vymazání formy na pečení


Postup

Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená :).
Máslo rovněž vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až teprve těsně před přípravou těsta. Nejdříve smíchejte suché ingredience - mouku, sůl, cukr ... Máslo nejlépe zapracujet pomocí funkce "pulse" (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou. Jakmile se tak stane, postupně začněte přidávat vodu ...Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.
Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň :Začněte zelím. :-) To si si pomocí food processoru nakrouhejte a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka. Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus. Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu.. Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte - popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky ...
Také samotné těsto propíchejte vidličkou ...Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem ...Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy). Těsto svou konzistencí připomíná listové těsto, a kombinace zelí a sýru je dokonalá :)
 

 a kapusta hot. koláč aj odkroj. 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít