QUICHE S ČERVENÝM ZELÍM

Hitem mého sezónního pečení jsou u nás koláče z křehkého těsta. Především proto, že nabízí skutečně nekonečné množství kombinací a variací!

Může být na sladko nebo na slano.  V dnešním koláči se dokonale spojily jak sladké tak i slané chutě. Nasládlé, téměř zkaramelizované zelí, výrazný plesnivý sýr a slané těsto.

Pokud vlastníte food processor KitchenAid, vytvořte si těsto do zásoby. Kdykoli pak budete mít chuť na koláč, příprava vám nebude trvat ani deset minut :-)
 

a kapusta hot. koláč aj odkroj.


Ingredience:

Těsto:

250 g hladké mouky
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru170 g studenéh
o másla
200g másla
6 až 8 lžic studené vody


Náplň:

polovina z menší hlávky zelí
2 červené cibule
2 lžíce hnědého cukru
sůl a pepř
250 ml sladké smetany 33%
3 vajíčka
250 g sýru s modrou plísní
máslo na vymazání formy na pečení



Postup:

Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená :).

 

a kapusta začiatok
 

Máslo rovněž vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až teprve těsně před přípravou těsta.
 

a kapusta maslo zač. mix
 

Nejdříve smíchejte suché ingredience - mouku, sůl, cukr ...
 

a kapusta muka a sol
 

Máslo nejlépe zapracujet pomocí funkce "pulse" (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou.
 

a kapusta mix. puls

a kapusta cesto rozmix.
 

 Jakmile se tak stane, postupně začněte přidávat vodu ...
 

a kapusta cesto a voda
 

Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.
 

a kapusta cesto vo fol. 
 

Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň :

Začněte zelím. :-) To si si pomocí food processoru nakrouhejte a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka.


a kapusta rozmix.

 

Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus.

Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu..
 

a kapusta cesto na mise

 

Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte - popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky ...
 

a kapusta cesto v mise nachyst.
 

Také samotné těsto propíchejte vidličkou ...
 

a kapusta cesto s plnkou
 

Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem ...
 

a kapusta koláč aj syr

 

Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy).
 

a kapusta upeče. koláč
 

 Těsto svou konzistencí připomíná listové těsto, a kombinace zelí a sýru je dokonalá :)
 
 a kapusta hot. koláč aj odkroj. 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít