SCONES - skotské pečivo
Každý den si ráda zlepším něčím speciálním a tentokrát volba padla na tradiční skotské pečivo SCONES, které jsem si připravila k snídani a věřím, že i vás nadchne jako mě.
Pečivo je oblíbené také v Austrálii, Británii, Americe, Irsku. Recept není nijak složitý, je však nutné dbát určitých pravidel, aby se tzv. "dílo podařilo".
Tak jdeme na to!
Suroviny (cca 5 ks):
- 110 g jemné špaldové mouky nebo hladké mouky
- 15 g krupicového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 25 g studeného másla nakrájeného na kousky
- 75 g/ml studeného mléka
- jedno menší rozšlehané vejce na potření
Postup
Mouku, kypřící prášek, sůl, cukr a máslo zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v drobenku (s použitím plochého šlehače). Do vzniklé drobenky přilijte mléko a zpracujte v lepivé těsto, které následně přemístěte na pomoučněný vál a ručně ještě trochu propracujte.Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 cm a pomocí skleničky vykrojte kolečka.Skleničkou však během vykrajování neotáčejte - pečivo by pak nemuselo během pečení správně vyběhnout do požadovaného tvaru. Takto připravené SCONES přemístěte na KitchenAid pečící plech s nepřilnavým povrchem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Hotové pečivo podávejte ještě vlažné, a to, co nesníte, raději zamrazte a před konzumací rozpečte v troubě nebo v topinkovači. Jedná se totiž o tzv. "pečivo jednodenní", na druhý den obvykle ztvrdne a vyschne. Doporučuji podávat s tvarohem a marmeládou a samozřejmě - s dobrou kávou!
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny.