SLANÁ ŠPALDOVÁ KVĚTINA

Jarní nálada a jarní dekorace na nás vykukují na každém rohu a z každé výlohy (ačkoliv počasí tomu zatím příliš nenasvědčuje), nicméně ani sychravé venkovní podmínky mě neodradily od toho, abych si kousek jara nepřinesla do své kuchyně :-) Kromě pestrobarevných jarních dekorací jsem se rozhodla jaro přivolat také "jarní variantou" pečiva :-) A jaká varianta jarního pečiva, že se to vloudila do mé kuchyně? :-) Nic složitého za tím nehledejte, je to běžné špaldové pečivo naaranžované do tvaru kytičky, kterým uděláte radost každému, kdo byť jen trochu miluje jarní kvítí a jarní náladu :-)
 

IMG_8586
 

Ingredience:

Kvásek:

20 g droždí
10 g hladké mouky
10 g vlažné vody
1 malá lžička cukru 


Na těsto:

350 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
300 g vlažné vody 60g  slunečnicového oleje 2 lžičky soli


Suroviny na posyp:

žloutek
lžíce mléka
nemletý mák

bílý sezam



Postup: 

Připravte si kvásek smícháním uvedených surovin a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).

 

IMG_8562
 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat v krásné hladké těsto.
 

IMG_8564
 

Hotové těsto nechejte přikryté utěrkou kynout cca 50 min. na teplém místě.
 

IMG_8568
 

Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly (1/3 na středový šnek a 2/3 na lístky/špalíčky).  Z 1/3 těsta vyválejte dlouhého hada, kterého stočte jako šnečí ulitu. 
 

IMG_8570
 

Další 2/3 těsta rozválejte na obdélník, zaviňte a nakrájejte na 1,5 -2 cm široké špalíčky.  Kulatou pečící formu si vystelte pečicím papírem, doprostřed uložte šnečí ulitu a kolem postupně naskládejte špalíčky těsta.
 

IMG_8569
 

Nechejte kynout (asi 30 min),  pak potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypejte mákem a sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35-40 min.
 

IMG_8573
 

Květinu po upečení položte na mřížku a nechejte vychladnout.
 

IMG_8584
 

Servírujte tak, že si každý utrhne/uloupne kousek a namaže dle libosti - nejlépe chutná s máslem :-)
 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít