SLANÁ ŠPALDOVÁ KVĚTINA
Jarní nálada a jarní dekorace na nás vykukují na každém rohu a z každé výlohy (ačkoliv počasí tomu zatím příliš nenasvědčuje), nicméně ani sychravé venkovní podmínky mě neodradily od toho, abych si kousek jara nepřinesla do své kuchyně :-) Kromě pestrobarevných jarních dekorací jsem se rozhodla jaro přivolat také "jarní variantou" pečiva :-) A jaká varianta jarního pečiva, že se to vloudila do mé kuchyně? :-) Nic složitého za tím nehledejte, je to běžné špaldové pečivo naaranžované do tvaru kytičky, kterým uděláte radost každému, kdo byť jen trochu miluje jarní kvítí a jarní náladu :-)
Ingredience:
Kvásek:20 g droždí
10 g hladké mouky
10 g vlažné vody
1 malá lžička cukru
Na těsto:350 g špaldové mouky
200 g hladké mouky 300 g vlažné vody 60g slunečnicového oleje 2 lžičky soli
Suroviny na posyp:žloutek
lžíce mléka
nemletý mák
bílý sezam
Postup:
Připravte si kvásek smícháním uvedených surovin a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).
V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat v krásné hladké těsto.
Hotové těsto nechejte přikryté utěrkou kynout cca 50 min. na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly (1/3 na středový šnek a 2/3 na lístky/špalíčky). Z 1/3 těsta vyválejte dlouhého hada, kterého stočte jako šnečí ulitu.
Další 2/3 těsta rozválejte na obdélník, zaviňte a nakrájejte na 1,5 -2 cm široké špalíčky. Kulatou pečící formu si vystelte pečicím papírem, doprostřed uložte šnečí ulitu a kolem postupně naskládejte špalíčky těsta.
Nechejte kynout (asi 30 min), pak potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypejte mákem a sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35-40 min.
Květinu po upečení položte na mřížku a nechejte vychladnout.
Servírujte tak, že si každý utrhne/uloupne kousek a namaže dle libosti - nejlépe chutná s máslem :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření