Slavnostní podzimní oběd pro celou rodinu
Já prostě miluji rodinný nedělní oběd, a na podzim si vždy připravíme jeden slavnostnější oběd jako poděkování za dary léta.
Přesně jak to dělávali lidé v minulosti. Podzim byl vždy obdobím, kdy lidé vypěstovanou úrodu, o kterou se celé léto starali, museli uskladnit a připravit si tak zásoby na zimu. Dožínky jsou příkladem slavnosti podzimu, která se na některých místech stále dodržuje. Dnešní městský člověk však většinou nemá jak a kde tento nádherný rituál prožít, a proto si uvědomuje přechod z léta do nové fáze roku mnohem obtížněji.
Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat.
Myslím si, že právě příprava jídla s použitím typicky podzimních surovin a společné posezení s rodinou může i nám "měšťákům" umožnit, abychom si tento přechodový rituál přiblížili.
Na rozdíl od lehkých letních jídel je podzimní jídlo sytější a vydatnější, protože se lidé v létě snažili využít to, co se jim právě urodilo. Samozřejmě si část úrody uskladnili na zimu, ale část se začala využívat a konzumovat hned, jako různé druhy zeleniny, brambory, dýně nebo dozrávající ovoce jako jablka, hrušky či švestky. Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat. Úroda byla vždy velmi důležitá a sklizní vrcholilo celoroční snažení. Hody byly proto dobrou příležitostí, kdy se po namáhavém létě mohli všichni v poklidu sejít, popovídat si a pořádně se najíst.
Připravte si i vy podzimní hostinu a potkejte se s rodinou či přáteli u jednoho stolu …
Přípravy na takový velký rodinný oběd je nejlepší začít alespoň jeden den dopředu. Vše ovšem také závisí na tom, co a jak budete chtít vlastně připravovat. Ozdoby a dekorace rozhodně připravujte den dopředu, ale pokud chcete podávat čerstvý domácí chléb, nic naplat - musíte si přivstat a péct a připravovat od brzkého rána. Ale to není to nejdůležitější, podstatné je přeci to, abyste si den a oběd opravdu užili a vkročili do nového ročního období "pravou nohou" :-)
Výzdoba a celkové pojetí obědu se u nás nese v podzimním (a především dýňovém) duchu. :-)
Veškeré komponenty potřebné k výrobě podzimní výzdoby jsem si vyrobila a připravila z "materiálu" nasbíraného okolo našeho bydliště nebo v blízkém lese.
Praktický postup na výrobu ozdobných kroužků na ubrousky naleznete na samotném konci mého článku :-)
Teď již však k samotnému slavnostnímu obědu:
Upekla jsem mrkvové muffiny a na ozdobu jsem z marcipánu vyrobila mini dýně :-)
Recept naleznete zde:www.magnumhome.cz/blog/mrkvove-muffiny-s-dynemi
Paštiku jsem připravovala dva dny dopředu. Uleželá chutná totiž nejlépe! A v keramických ramequins KitchenAid navíc vypadá skutečně krásně! :-)
Pro mě osobně je však největším potěšením a radostí samotné aranžování jídelního stolu...s tím si vždy doslova vyhraju a ráda vymýšlím nové věci a různobarevné kombinace.
Kdo sleduje můj Instagram jistě ví, o čem mluvím :-)
(https://instagram.com/tinajedoma/ pozn.redakce)
Hlavní chod pečené kuře: asi 8 kousků naporcovaného kuřete osolte a okořeňte, přidejte oloupané a rozpůlené cibule, česnek, brambory a jablka. Vše vložte do pekáče KitchenAid (největší pekáč ze sady 4 ks) a pečte cca hodinu a půl dozlatova.
V gratinovací keramické míse KitchenAid jsem mezitím jako přílohu upekla naše oblíbené gratinované brambory.
A samozřejmě nesměla chybět ani tradiční dýňová polévka. Můj recept je jednoduchý.
RYCHLÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
1 menší muškátová dýně
1 mrkev
2 brambory
dýňová semínka
kysaná smetana
koření dle chuti
Postup:
Dýni nakrájejte na menší kousky a povařte společně s mrkví a brambory, dokud suroviny nezměknou. Ochuťte oblíbeným kořením a na závěr rozmixujte tyčovým mixérem.
Podávejte s opraženými dýňovými semínky a kysanou smetanou.
Sladkou tečkou po jídle byly jablečné minikoláčky, které naleznete mezi mými recepty na tomto blogu zde: http://blog.kitchenaid.cz/podzimni-jablecne-minikolacky/
A co na závěr?
No přeci slíbený návod na výrobu podzimních kroužků na ubrousky! :-)
Protože nic vám pochmurné podzimní počasí nevylepší tak, jako překrásné podzimní barvy listí a plodů, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří...
Já osobně podzimní barvy doslova miluji! Různé odstíny červené, hnědé, oranžové, žluté a slábnoucí zelené... A právě tyto všechny barvy můžete přinést na stůl aj v podobě těchto “kroužků” na ubrousky nebo prostírání. S výrobou a sbíráním vám navíc mohou vypomoci i děti. :-)
Na floristický drát jsem navlékla plody (šípky, jeřabiny, žaludy, planá jablíčka apod.). Kaštany bývají většinou tvrdší, proto si dírky raději předpřipravte pomocí něčeho ostrého - jako např. jehlicí.
A pak již stačí navlékat a kombinovat podle vlastní fantazie.
Hotovo :-)
Přeji vám krásný barevný podzim a spoustu příjemných chvil v rodinném kruhu :-)
Tina