Slavnostní podzimní oběd pro celou rodinu

Já prostě miluji rodinný nedělní oběd, a na podzim si vždy připravíme jeden slavnostnější oběd jako poděkování za dary léta.

Přesně jak to dělávali lidé v minulosti. Podzim byl vždy obdobím, kdy lidé vypěstovanou úrodu, o kterou se celé léto starali, museli uskladnit a připravit si tak zásoby na zimu. Dožínky jsou příkladem slavnosti podzimu, která se na některých místech stále dodržuje. Dnešní městský člověk však většinou nemá jak a kde tento nádherný rituál prožít, a proto si uvědomuje přechod z léta do nové fáze roku mnohem obtížněji.


Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat.


Myslím si, že právě příprava jídla s použitím typicky podzimních surovin a společné posezení s rodinou může i nám "měšťákům" umožnit, abychom si tento přechodový rituál přiblížili.

Na rozdíl od lehkých letních jídel je podzimní jídlo sytější a vydatnější, protože se lidé v létě snažili využít to, co se jim právě urodilo. Samozřejmě si část úrody uskladnili na zimu, ale část se začala využívat a konzumovat hned, jako různé druhy zeleniny, brambory, dýně nebo dozrávající ovoce jako jablka, hrušky či švestky. Podzim je čas vaření povidel, nakládání zelí a uskladňování úrody na zimu. Tyto zásoby umožňovaly lidem přežít dlouhé období, kdy nebylo možno nic vypěstovat. Úroda byla vždy velmi důležitá a sklizní vrcholilo celoroční snažení. Hody byly proto dobrou příležitostí, kdy se po namáhavém létě mohli všichni v poklidu sejít, popovídat si a pořádně se najíst.

Připravte si i vy podzimní hostinu a potkejte se s rodinou či přáteli u jednoho stolu … 

 

a jesen stol pred jedlom

 

Přípravy na takový velký rodinný oběd je nejlepší začít alespoň jeden den dopředu. Vše ovšem také závisí na tom, co a jak budete chtít vlastně připravovat. Ozdoby a dekorace rozhodně připravujte den dopředu, ale pokud chcete podávat čerstvý domácí chléb, nic naplat - musíte si přivstat a péct a připravovat od brzkého rána. Ale to není to nejdůležitější, podstatné je přeci to, abyste si den a oběd opravdu užili a vkročili do nového ročního období "pravou nohou".

 

a jesen chleba ráno
 

a jesen pripravy ráno na stole

 

Výzdoba a celkové pojetí obědu se u nás nese v podzimním (a především dýňovém) duchu. :-)
Veškeré komponenty potřebné k výrobě podzimní výzdoby jsem si vyrobila a připravila z "materiálu" nasbíraného okolo našeho bydliště nebo v blízkém lese. 
Praktický postup na výrobu ozdobných kroužků na ubrousky naleznete na samotném konci mého článku.


 

a jesen pripr. všetko

 

Teď již však k samotnému slavnostnímu obědu:

Upekla jsem mrkvové muffiny a na ozdobu jsem z marcipánu vyrobila mini dýně. Recept naleznete zde:www.magnumhome.cz/blog/mrkvove-muffiny-s-dynemi

 

a jesen zemiaky upečené + muffiny

 

Paštiku jsem připravovala dva dny dopředu. Uleželá chutná totiž nejlépe! A v keramických ramequins KitchenAid navíc vypadá skutečně krásně!

 

a jesen paštika det.
 

a jesen pastika det. 2

 

Pro mě osobně je však největším potěšením a radostí samotné aranžování jídelního stolu...s tím si vždy doslova vyhraju a ráda vymýšlím nové věci a různobarevné kombinace.

Kdo sleduje můj Instagram jistě ví, o čem mluvím. :-)


 

a jesen muffiny det. aj ruž.

 

Hlavní chod pečené kuře: asi 8 kousků naporcovaného kuřete osolte a okořeňte, přidejte oloupané a rozpůlené cibule, česnek, brambory a jablka. Vše vložte do pekáče KitchenAid (největší pekáč ze sady 4 ks) a pečte cca hodinu a půl dozlatova.

 

a jesen kura v mise

 

V gratinovací keramické míse KitchenAid jsem mezitím jako přílohu  upekla naše oblíbené gratinované brambory.

 

a jesen gratin. zem.

 

A samozřejmě nesměla chybět ani tradiční dýňová polévka. Můj recept je jednoduchý.
 


RYCHLÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Ingredience:

1 menší muškátová dýně
1 mrkev
2 brambory
dýňová semínka
kysaná smetana
koření dle chuti



Postup:

Dýni nakrájejte na menší kousky a povařte společně s mrkví a brambory, dokud suroviny nezměknou. Ochuťte oblíbeným kořením a na závěr rozmixujte tyčovým mixérem.
Podávejte s opraženými dýňovými semínky a kysanou smetanou.

 

a jesen polievka det.

 

Sladkou tečkou po jídle byly jablečné minikoláčky, které naleznete mezi mými recepty na tomto blogu zde: http://blog.kitchenaid.cz/podzimni-jablecne-minikolacky/

 

a jesen po upeč.




A co na závěr?

No přeci slíbený návod na výrobu podzimních kroužků na ubrousky! :-)

Protože nic vám pochmurné podzimní počasí nevylepší tak, jako překrásné podzimní barvy listí a plodů, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří...

 Já osobně podzimní barvy doslova miluji! Různé odstíny červené, hnědé, oranžové, žluté a slábnoucí zelené... A právě tyto všechny barvy můžete přinést na stůl aj v podobě těchto “kroužků” na ubrousky nebo prostírání. S výrobou a sbíráním vám navíc mohou vypomoci i děti. :-)

 

aa-decor-navlečené

 

Na floristický drát jsem navlékla plody (šípky, jeřabiny, žaludy, planá jablíčka apod.). Kaštany bývají většinou tvrdší, proto si dírky raději předpřipravte pomocí něčeho ostrého - jako např. jehlicí.

 

aa-decor-drot
 

aa-decor-na-stole-prip.
 

aa-decor-hotové-šípky
 

A pak již stačí navlékat a kombinovat podle vlastní fantazie. Hotovo :-)



Přeji vám krásný barevný podzim a spoustu příjemných chvil v rodinném kruhu.

Vaše Tina
 

a jesen det. stola s tanierom
 

a jesen žeml. slivky
 

a jesen muffiny det.
 

a jesen žeml. det. misa

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít