VÁNOČKA

Domácí pečivo Vánoce
04 listopadu 2025


Suroviny na vánočku

 
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 120 g masla
  • 2 žľtky
  • 80 g rozienok
  • kóra z 1 citrona

Na potieranie a posypanie

 
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 50 g mandľových lupienkov

Postup

Z 1/2 mlieka, 50 g múky, lžice cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. K vykysnutému kvásku pridáme zvyšnú múku, mlieko a vajíčka a miesime hákom približne 5 minút. Pridáme cukor, soľ a maslo a miesime dalších 5 minút na rychlosť 2. Nakoniec krátko zapracujeme hrozienky  a citronovú kóru. Cesto našponujeme a uložíme na noc prikryté fóliou do chľadničky na pomalé kysnutie. Vianočka sa nám bude zo studeného cesta na druhý deň ľahšie zapletať. Na druhý deň cesto rozdelíme na 6 častí a z každej vyvalkáme šúlec. Podľa videa zapletieme vianočku. Necháme ju eště 1/2 hodiny kysnúť. Pred pečením ju potrieme vajíčkom so soľou a posypeme mandľovými lupienkami. Upečieme ju v rúre vyhriatej na 160 stupňou Celsia 30- 40 minút. Krájame ju až po vychladnutí. Nejlepšie chutí s maslom a džemom. Dobrú chuť :)





Recept pro vás připravila Veronika Bušová
Video recept najdete na Instagramu. 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít