TRADIČNÍ SLOVENSKÁ VÁNOČKA

Pokud si chcete připravit skutečně klasický a tradiční vánoční stůl, neměla by na něm chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z 9 copů. Každá rodina má svůj recept, někdo přidává sušené ovoce, někdo  oříšky, a někde připravují zcela obyčejnou bez jakékoli náplně. Už naše babičky připravovaly stůl tak, aby nemusely od něj během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že ten, kdo od stolu vstane, za rok již k němu nezasedne. Bohatost a hojnost stolu dávala lidem naději, že i následující rok bude bohatý.
 

ablog-vianocka-hot-veniec-text
 


Ingredience:

400 g polohrubé mouky
70 g mletých ořechů (libovolných)
1 droždí
80 g krystalového cukru
150-200 ml vlažného mléka100 g másla
3 žloutky a jedno vejce na potření
špetka soli
vanilka (nebo vanilkový cukr)
50 g vlašských ořechů
50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání



Postup:

 Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku (pro větší nadýchanost těsta), do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky.

Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.
 

a stedrak mixer cestp
 

Přeložte do mísy na kynutí (např. keramické mísy KitchenAid) a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte.
 

ablog-vianocka-jedn-kusy-pred-skl
 

Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.
 

ablog-vianocka-natieranie
 

Na plechu nechejte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180°C.
 

ablog-vianocka-posypane
 

Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180°C a potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 min. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji z vrchu pečícím papírem.

Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.
 

a stol slov. z hora




Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

 



 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít