VÁNOČKA
Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.
Ingredience:500 g hladké mouky
160 g čerstvého másla
2 vejce
100 g třtinového cukru
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
hrst rozinek
plátky mandlí
Postup:
Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo.
Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience vypracovat ve vláčné těsto.
Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků).
Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. :-)
Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy.
Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut.
Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša