VÁNOČKA

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.
 

    IMG_9663


Ingredience:

500 g hladké mouky
160 g čerstvého másla
2 vejce
100 g třtinového cukru
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
hrst rozinek
plátky mandlí



Postup:

Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo.
 
IMG_9594 
 
Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience vypracovat ve vláčné těsto.
 
IMG_9599
 
 
Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků).
 
Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. :-)
Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy.

 
IMG_9634
 
 
Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut.
Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.
 
IMG_9663
 
IMG_9671
 
IMG_9673


 Dobrou chuť :-)
 
Recept pro Vás připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít