ŠTĚDRÁK - SLOVENSKÝ NÁRODNÍ KOLÁČ

Moučníky a dezerty
15 prosince 2016

Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta - to je "Štědrák", slovenský národní koláč, který byl ukázkou všeho, co lidé doma měli a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit.Ořechy, mák, domácí povidla - to všechno byly poklady, které na vánoce přicházely na stůl v různých podobách. A Štědrák byl dokonalým spojením toho všeho v jednom lahodném celku. Tento koláč se peče i dnes, hlavně v okolí Trenčína a Hornej Nitry.Více se tentokrát nebudu rozepisovat, protože recept je dlouhý sám o sobě. Rozhodně si však Štědrák upečte, i kdybyste na letošní vánoce nepekli nic jiného - nebudete litovat.  Dávka je na jeden klasický plech. 
 

a stedrak odkroj. z predu det.
 

TĚSTO :

  • 500 g hrubé mouky
  • 3 dcl mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • kůra z citrónu (nastrouhaná)


NÁPLNĚ:

Ořechová: 

  • 180 g mletých orechů
  • 2 dcl mléka
  • 80 g strouhanky
  • 80 g práškového cukru
  • vanilkový cukr


Maková:

  • 200 g mletého máku
  • 2 dcl mléka
  • 120 g práškového cukru
  • 10 g másla
  • 1 lžička citrónové kůry


Tvarohová:

  • 300 g tvarohu
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 bílky


Postup:

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto. Doba kynutí je cca 1 hodina. 
Mezitím si připravte náplně. Maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří). Do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Je potřebné směs neustále míchat. Stejným způsobem si připravíte také makovou náplň. Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem. Ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu. Po vykynutí si těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků. Prní bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal).Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát. Potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně.
Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku. Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.
 

a stedrak na stole na tan.
 

Pěkné a tvořivé vánoční pečení přeji :-) 

Tina

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

 


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít