SÝROVÁ ROLÁDA

Tento recept se v naší rodině připravuje tradičně na Velikonoce ale skvěle se vám bude hodit i na Silvestra.
Moje máma jej umí nejlépe a ráda jej připravuje i při jiných příležitostech, nicméně já jej mám spojený především s Velikonoci.


Roky (a tím mám na mysli skutečně roky) jsem se v jeho přípravě zdokonalovala, protože i když to nakonec není zas tak těžké, mně osobně to ze začátku vůbec nešlo. A na rozdíl od jiných věcí, které se mi jednou nebo dvakrát nepodaří, tuto roládu jsem si musela nacvičit.
Každý rok jsem se zlepšovala, občas to máma zachraňovala, když mi jednu roládu poslala. Ne že by se ta moje nedala vůbec jíst, ovšem problém byl v tom, že se mi trhala, náplň vytekla, sýr se drobil a jiné pohromy.
Dnes už však postup dokonale ovládám, a všechny tyto drobnosti mám již "vychytány".

Jediné, na co si při přípravě dejte pozor, je to, abyste nepoužili nízkotučný sýr. Kdybyste totiž vařili ten, ve finále by se vám roláda celá rozpadla a nebylo by možné ji ani vyválet. Doporučuji tedy klasický Eidam s 45% tuku.
 

a rolada odk. det.


Ingredience:

300 g tvrdého sýru (Eidam 45%)
120 g másla
250 měkkého sýru (tavený nebo lučina)
3 vejce uvařené natvrdo
1 větší kapie
petrželová nať
hrst nasekané pažitky
1 lžička dijonské horčice
sůl, pepř




Postup: 

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile voda vře, vložte do ní sýr dobře uzavřený v sáčku. Já vkládám kostku sýru do dvou igelitových sáčků a každý z nich dobře uzavřu.
 

a rolada sačky
 

Vařte ve vodě 30 minut. Mezitím si připravte náplň. V míse kuchyňského robotu KitchenAid si nejdříve vyšlehejte sýr s máslem.
 

a rolada lučina maslo
 

Poté přidejte nakrájenou zeleninu, vejce a bylinky.
 

a rolada nakraj. veci do plnky
 

Podle potřeby dochuťte.
 

a rolada miešanie plnky
 

Připravte si podložku, na které budete sýr válet. Doporučuji plastovou. Povrch zlehka poprašte teplou vodou a položte potravinovou fólii (díky vodě nebude po desce klouzat).
 

a rolada syr v sačku
 

Uvařený sýr vyjměte z vody, roztrhněte sáček a vyklopte na podložku s fólií. Začněte ihned válet - váleček si rovněž namočte. Na vyválený plát pak naneste rovnoměrně náplň.
 

a rolada rolovanie
 

Zatočte, zabalte do fólie a uložte na chladné místo, kde ztuhne.
 

a rolada zarol. bordel na stole
 

Roládu pak nechejte v lednici odpočívat, ideálně přes noc. Pak už jen nakrájejte, ozdobte a můžete konzumovat.
 

a rolada z vrchu len rol.



a rolada odkroj. kusok

a rolada stol z predu



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová. 
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít