VAFLE NA SLANO

Recepty Snídaně Vaflovač
16 května 2017
VAFLE NA SLANO

Myslím si, že co se týče jídla, jsem docela konzervativní - vždy ráda volím klasiku :-) Občas mě však přepadne chuť vyzkoušet i něco jiného... něco, co z klasiky dosti vybočuje.

Kupříkladu takové vafle jsou v mých očích klasické sladké jídlo. Když jsem byla malá, prodával pan Hazír na náměstí v Rímavskej Sobote tzv. Gofry, což byly naprosto úžasné vafle. Prodávaly se s čokoládou nebo zavařeninou a na vrchu vafle byl kopec šlehačky. Ještě teď, když si na to vzpomenu, mám tu úžasnou čokoládovou chuť v ústech. Milovala jsem je! Dokonce si pamatuji, že je připravovali zcela čerstvé, proto se před stánkem často tvořila dlouhá fronta.

Takže tedy tyto sladké vafle....myslela jsem si, že jsou vždy sladké, jak jinak taky, že? Ovšem mýlila jsem se...výborné jsou totiž také na slaný způsob.  A proto dokonce i já, "stará konzerva" jsem se rozhodla vyzkoušet přípravu vaflí trochu jinak. Výsledek byl nakonec úžasný a sklidil velký úspěch.  A největší výhodou tohoto pokrmu je, že se dá hravě ohřát i na druhý den, což je u mě velké plus. Nejlepší samozřejmě chutnají čerstvé, ovšem kdo má rodinu a děti, ví, že je někdy nutné si věci zjednodušit a připravit dopředu.

Toto bramborové těsto na vafle je skvělé, protože díky bramborám není suché, nýbrž krásně vláčné. Jako přílohu si k takovým vaflím můžete připravit, co jen chcete. Maso, zeleninový salát, vejce se slaninou apod.

 

a wafle det. vajce


Ingredience:

2 středně velké brambory
1 a 1/2 lžičky soli
300 g hladké mouky
1 čaj. lžička cukru
1 čaj. lžička jedlé sody
1 a 1/2 čaj. lžičky prášku do pečiva
3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
120 g rozpuštěného másla
250 ml kysané smetany



Postup:

Brambory si uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemno. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu, cukr a odložte stranou. V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, žloutky a smetanu. Poté přidejte brambory a moučnou směs z první mísy.

 

a wafle misy na stole
 

Vše postupně vyšlehejte a nakonec opatrně vmíchejte také sníh vyšlehaný z vaječných bílků. Ty vmíchejte již ručně pomocí stěrky, aby těsto zůstalo nadýchané.
 

a wafle stroj plnenie

a wafle stroj
 

Vaflovač KitchenAid si předehřejte a postupujte podle návodu. Naběračkou lijte těsto doprostřed pečící plochy - cca  1 a 1/2 naběračky na jednu vafli. Toto těsto pečte cca 4:30 minut.
 

a wafle hot. na stole všetky
 

Hotové vafle již podávejte podle libosti, např. na snídani s vajíčkem, sýrem a salátem, či na večeři se slaninou a sýrem.
 

a wafle s vajcom
 

tit



Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít