VÁNOČNÍ CANTUCCINI

Italové je jistě vymysleli kvůli tomu, aby si k nim mohli popíjet červené vínko. A udělali dobře. :-) Obvykle k nim pijí sladké víno tzv. Vin Santo. A koneckonců i my si přece přes vánoce svaříme víno, já mám nejraději červené a pěkně sladké, a tak jsem připravila tyto Cantuccini právě ke svařenému vínu - ideální k dlouhým zimním večerům.
 

a-cantuc-misa
 

Domovem těchto sušenek (orig. Biscotti CANTUCCINI) je Toskánsko, ovšem jsou známé všude ve světě. Při italském stolování se podávají mezi dezertem a kávou. A pokud byste nechtěli popíjet vínko, klidně si k nim dejte kávu nebo čaj.

Po upečení se dají skladovat dobře uzavřené i měsíc.


a-cantuc-text
 

Ingredience:

300 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody (Dr. Oetker)
špetka soli
200 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (chemicky neošetřeného)
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky perníkového koření
4 vajíčka (3 do těsta + 1 na potření)
150 g mandlí



Postup:

Troubu si předehřejte na 190°C. Plech si vyložte papírem nebo jej řádně potřete máslem.

 

a-cantuc-kuchyn
 

Mouku a sodu si smíchejte, nasypejte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, přidejte sůl, cukr a kůru z pomeranče. Vše promíchejte pomocí plochého nástavce na míchání (stromečková metla), přidejte koření, vanilku a tři vajíčka.
 

a-cantuc-pomar
 

Pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka pokojové teploty.
 

a-cantuc-ka
 

Nakonec do těsta zamíchejte také mandle. Já jsem přidávala 75 g loupaných mandlí opečených na pánvi, a 75 g neloupaných mandlí opražených v troubě asi 15 min.
 

a-cantuc-mandle-plech
 

Jakmile máte vše smíchané, těsto je tuhé a mazlavé, vytvarujte z něj dva delší válce, potřete vejcem a přesuňte se na plech. Nejlépe se těsto tvaruje mokrýma rukama.
 

a-cantuc-na-plechu
 

Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 min. Poté vyjměte a snažte se ještě teplé nakrájet na plátky silné asi 1 cm.
 

a-cantuc-nakraj-na-pplechu
 

Ty pak uložte "spát" na plech a vložte ještě na  8 min do trouby. Upečené vyjměte a rozložte na mřížku vychladit.
 

a-cantuc-det
 

a-cantuc-hotov


 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít