VELIKONOČNÍ DORT PAVLOVA

Recepty
01 dubna 2023

Každý svátek v roce by si podle mě zasloužil svou dortu, tak proč si neozvláštnit svátečním dortem také Velikonoce? :-) Proto jsem si pro letošní svátky vymyslela velikonoční variantu dortu Pavlova ve tvaru vajíčka :-) Politý citrónovým krémem a šlehačkou, navrchu ozdobený ovocem a posypaný lístky čerstvé máty, vás zaručeně dostane do té správné velikonoční nálady :-)

I když to možná na první pohled nevypadá, příprava je velmi jednoduchá! Citrónový krém si připravte klidně dopředu, v lednici vám vydrží až několik dní, ovšem nemyslím si, že by se mlsounům ubránil tak dlouhou dobu :-D Mimo jiné se tímto krémem dá krásně spojovat také linecké cukroví nebo sušenky, či plnit košíčky. Je to můj nejoblíbenější krém....
 

a pavlova odkroj. tan. lep.



Ingredience:

Korpus:

6 bílků
špetka soli
300 g práškového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
2 lžičky vanilkové esence


Citrónový krém:

2 citróny – kůra i šťáva
2 celé vejce
160 g práškového cukru
110 g másla


Na ozdobení:

šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání
ovoce (např. hroznové víno a borůvky)
lístky máty



Postup:

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky.

 

a pavlova sneh a cukor
 

Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka - velikost je jen na  vás :-)
 

a pavlova nákres
 

Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.
 

a pavlova korpus
 

a pavlova detail korpusu
 

a pavlova koprus pred pečením
 

Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut.
 

a pavlova krem korpus a ovocie
 

Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí  a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout.
 

a pavlova cukor mixer
 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení :-)
 

a pavlova krem a šlahačka
 

Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku.
 

a pavlova korpus s krémom
 

a pavlova detail korp. s krem.
 

a pavlova korpus aj šlahačks
 

Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku...
 

a pavlova ozdob.1a
 

...nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.
 

a pavlova odkroj. na taniery

a pavlova vaji. det. z boku 

Krásné velikonoční přípravy přeji :-)


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

 



Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít