ZELENINOVO - MASOVÁ OMÁČKA (ala Boloňská)
Dnes jsem si pro vás připravila malinko upravený recept na vyhlášenou italskou omáčku. Tento vynikající pokrm je sice časově náročnější, ale jeho přípravu zvládne každý! :-) Ohutnat vám bude kromě klasického způsobu podávání - tedy se špagetami, také se špaldovými, celozrnnými nebo žitnými těstovinami. Myslím, že je to skvělé zpestření letního jídelníčku, a navíc vás takový oběd skvěle nabije energií po celý den :-)
Suroviny (4 porce):
- 400g hovězího masa
- 1 mladá cuketka
- 1 mrkev
- 1 červená cibule
- 1 svazeček jarních cibulek
- 1 lžíce třtinového cukru1 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 8 stroužků česneku
- 1 plechovka/sklenice rajčatové sugo
- hrst lístků bazalky
- pepř, sůl, drcený kmín
Postup
Hovězí maso umelte pomocí masomlýnku KitchenAid. Do hrnce nalijte pár kapek olivového oleje, přidejte nakrájenou červenou cibulku, svazeček jarních cibulek a drcený česnek. Vše společně orestujte, přidejte hovězí mleté maso a za stálého míchání opět restujte.
Poté přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu a mrkev + koření (sůl, pepř, kmín) a restujte dalších 10 minut. Na závěr zalijte rajčatovým sugem, snižte plamen na minimum, zakryjte hrnec pokličkou a nechejte cca 2 hod jemně probublávat. Během vaření občasně promíchejte a přidejte také 1 lžíci třtinového cukru. Podávejte se špaldovými, celozrnnými nebo žitnými těstovinami. Vše zasypejte čerstvou bazalkou, rajčátky a můžete ozdobit také strouhaným parmezánem.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l