PITA CHLÉB
Už vás nebaví klasický chléb a rádi byste změnu a exotiku? Upečte si arabský pita chléb, který je placatý a dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo pomazánkou. Výborný také jako příloha k salátům a pomazánkám.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžičku sušeného nebo
- 10g čerstvého droždí
- 1 lžičku cukru moučka
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek vlažné vody
Mouku, droždí, cukr a sůl promícháme v míse. Postupně přidáváme vlažnou vodu, až vytvoříme měkké a jemné těsto, které se nebude lepit. Těsto necháme kynout asi 45 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a vytvoříme kuličky. Poté necháme ještě odpočinout.
Po cca 10 minutách každou kouli rozválíme do kulaté placky o průměru 15–20 cm, přičemž tloušťka bude cca 3–4 mm. Opět necháme ještě 10 minut odpočinout, aby placky mírně oschly.
Troubu rozpálíme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který naskládáme placky chleba a dáme péct. Pečeme asi 4 minuty, chleba se začne mírně nafukovat. Pak chleba opatrně otočíme a dopečeme z druhé strany ještě 1,5 minuty.
Čerstvě upečenou placku ihned po vyndání z trouby splácneme, aby se vyfoukl přebytečný vzduch. Chleba - kapsu prořízneme a naplníme, případně do teplé placky zabalíme náplň.
Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“. Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.