⏰ Od 19. 12. 2025 do 4. 1. 2026 máme zavřeno a veškeré dotazy zodpovíme až 5. 1. 2026. 

GRATINOVANÁ FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Polévky
09 listopadu 2022

Venku začíná být zima, proto jsem si pro vás připravila něco, co vás zaručeně zahřeje. Jen si představte, jak z trouby vytáhnete horkou francouzskou cibulačku... Ano, čtete správně - z trouby. Tato polévka je totiž gratinovaná.Jste zvědaví, jak se taková gratinovaná polévka připravuje? Tak jdeme na to.
 

dsc_0626_1



Suroviny

Polévka: 

  • Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
  • 1,5 kg cibule
  • 120 g másla
  • 1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml bílého vína
  • lžička soli
  • půl lžičky pepře


Gratinování:

  • Bílé pečivo (francouzská bageta nebo máslový chléb)
  • 100 g sýra Gruyère nebo Comté



Postup:

Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list, a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou. Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v litinovém hrnci KitchenAid rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut. Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnete a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo v troubě jej opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo). Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyjmout a podávat!
 

tit1
 

Pokud nemáte žáruvzdorné misky, můžete zkusit druhou variantu: Pečivo bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem a na plechu vložte těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas pečivo vyjmout a podávat přímo na polévce.


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít