HONZOVY BUCHTY
Znáte ten pocit, když si uloupnete z pekáčku voňavou a nadýchanou buchtu, zakousnete se do ní a vrátíte se zpátky do dětství, k babičce do kuchyně?
Pokud jste je ještě nezkoušeli, třeba vám pomůže tento recept. Neobsahuje vejce a buchty jsou nadýchané a voňavé - přesně jako z pohádky "O Honzovi"!
Zvykla jsem si dělat poloviční dávku v nádobě s víkem, protože je menší a je to tak akorát pro tříčlennou rodinu, prostě pro každého pár kousků, ale funguje to i v jakékoliv nádobě či pekáčku, který přikryjete alobalem a přidáte pár minut při pečení.
Ingredience:Na cca 30 buchet budete potřebovat:
650 g hladké mouky
350 ml teplého mléka
100 ml oleje
4 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
kostička droždí
citronová kůra nastrouhaná
Postup:
Do malé mističky rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru, zalijte trochou teplého mléka a nechejte vzejít kvásek. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte všechny suroviny, přidejte kvásek a pomocí hnětacího háku vypracujte těsto.
Nechejte kynout přikryté igelitem.
V pekáčku nechejte rozpustit dvě lžíce másla.
Těsto položte na moukou posypanou pracovní plochu, a vyválejte plát o tloušťce asi 0,75 cm.
Vykrajujte kolečka (třeba pomocí hrníčku), a na každé kolečko přidejte povidlovou náplň (domácí povidla, trošku rumu a lžičku cukru).
Kolečko pak zabalte do úhledné "buchtičky", omočte v másle a skládejte do pekáčku "švem" dolů a blízko k sobě.
Samozřejmě můžete dát náplň podle chuti, dobrá je i kostička čokolády...
Troubu rozehřejte na teplotu 220 stupňů. Pekáček přikryjte víkem nebo zakryjte alobalem a pečte 15 minut.
Poté odkryjte víko (případně sundejte alobal) a dopékejte dalších 5 min při teplotě 200 stupňů.
Poté troubu vypněte a nechejte ještě dalších 5 minut dojít v zavřené troubě.
Upečené buchty potřete mašlovačkou horkým mlékem s kapkou rumu.
Vychladlé buchty pocukrujte a můžete rovnou podávat.
Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.