JAK NA DOMÁCÍ TĚSTOVINY
Dnes jsme si pro Vás připravili malý těstovinový speciál :-) Často nám píšete nebo voláte, že si nevíte rady s nástavci KitchenAid, že se Vám těstoviny nedaří hezky vytvarovat, nebo že se Vám rozpadají nebo nedrží tvar. Proto jsem pro Vás vytvořil jednoduchý základní manuál na výrobu těstovin. :-)

Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
⇒⇒ Pro přípravu těstovin se používá naprosto jednoduchý standardní postup ⇐⇐
1 vejce = 100 g mouky
Do nerezové mísy kuchyňského robota KitchenAid rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci olivového oleje a pomocí plochého šlehače na rychlost 4 promíchejte obě ingredience. Pomocí nalévacího štítu pak postupně přisypávejte mouku v celkovém množství cca 300 g. Řiďte se však především vlastním odhadem a intuicí! Každé vejce je jinak velké, takže přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít konzistenci plastické hmoty. Jakmile začneme těsto tuhou, vyměňte plochý šlehač za hnětací hák a na rychlost 2 těsto dopracujte. Správně připravené těsto se nelepí na okraji mísy, a když do něj „píchnete“ prstem, těsto se Vám na něj nepřilepí! Těsto zabalte do fólie a nechejte 30 minut uležet v teple, aby se uvolnil lepek.
Do multifunkčního místa robota nasaďte tvarovač těstovin KPEXTA , a při rychlosti 4 do něj postupně vhazujte kuličky těsta o velikosti vlašského ořechu. Další kuličku přidejte tehdy, až uvidíte „šnek“ nástavce. Jinak byste mohli tvarovač těstovin ucpat. Pro ještě vzhlednější těstoviny nezapomeňte každou kuličku před vložením do strojku obalit v mouce. Těsto se pak nebudu lepit a na těstovinách budou krásně patrné vroubky :-)
Těstoviny můžete ihned uvařit, nebo nechat usušit na utěrce či stojanu na těstoviny . Pozor, pokud těstoviny plánujete sušit, do těstoviny NEPŘIDÁVEJTE SŮL, těstoviny by se vám úplně neusušily.
Tipy na závěr:
1) Pro výrobu plochých těstovin či lasagní (za použití nástavce 5KSMPRA ) použijte vláčnější těsto ( přidejte menší množství mouky).
2) Pro výrobu kolínek, vrtulek a jiných těstovin pomocí tvarovače těstovin 5KSMPEXTA použijte naopak zase o něco tužší těsto, jinak vám nebudou držet tvar a budou se k sobě lepit!
3) Na těstoviny můžete vyzkoušet i jiné varianty mouky, záleží čistě na chuti a preferencích surovin každého z vás. Můžeme si připravit těstoviny ze špaldové mouky, celozrnné, semolinové či bezlepkové. Možná je například i kombinace klasické bílé mouky s krupicí.
4) Těstoviny si také můžete podle potřeby ochutit např. bylinkami nebo drceným pepřem (budou tečkované), rajčatovým protlakem, špenátem nebo kurkumou (červené, zelené nebo žluté).