MAKRONKY S ČOKOLÁDOVÝM GANACHE
Makronky - moje veliká láska ale také výzva.
Samotný recept je přitom velmi jednoduchý...ale je zároveň je to pořádná věda, kdo někdy makronky zkoušel upéct, ví o čem mluvím. Pokaždé, když se mi povedou, mám pocit, že jsem se to konečně naučila, ale jindy mě umí pro změnu zase pěkně „vytrestat“, a to většinou když to čekám nejméně.
Zjistila jsem například, že nemůžu při pečení makronek vařit ani umývat nádobí, abych nezvyšovala v bytě vlhkost. Dělám je pořád stejně, někdy jsou krásné, a jindy bohužel popraskané - prostě sázka do loterie.
Takže zkrátka pokaždé při pečení se zatajeným dechem sleduji, co se v troubě děje, a moc si přeji, aby se povedly!
Ingredience:2 bílky pokojové teploty (menší)
60g krystalového cukru
100 g moučkového cukru
50 g mandlové moučky
25 g kakaa holandského typu
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky do pěny, poté postupně a pomalu přidávejte krystalový cukr a dále šlehejte, dokud bílky nezačnou tvořit špičky.
Přidejte ostatní suroviny a "makronkujte" tj. stěrkou postupně vše zapracovávejte do bílků a snažte se vytlačit vzduch. Stěrkou opisujte písmenko "J" a zpracovávejte, dokud hmota nezačne připomínat stuhu - tj. pomalu stéká a nezůstává pevná, ale po chvilce zanikne ve hmotě.
Hmotou naplňte cukrářský sáček s širokou hubičkou a kolmo stříkejte na plech kolečka o průměru cca 4 cm, (udělala jsem si šablonu, kterou vložím pod pečící papír, ale někdy využiji přímo silikonovou podložku pro pečení makronek).
Do plechu pak zespodu párkrát bouchněte dlaní, nebo klepněte o pracovní plochu, aby se odstranily případné bublinky a nechejte zaschnout do doby, než se makronky přestanou lepit, když na ně sáhnete prstem (cca 30 - 60 minut).
Poté pečte při 150-160 stupních asi 14 min. - podle typu trouby.
A nyní přichází ten pravý adrenalin - čekat, zda se makronkám vytvoří "nožka".
Po upečení makronky vyndejte z trouby a nechejte plech zcela vychladnout. Až pak sloupněte z pečícího papíru a můžete klidně rovnou plnit oblíbeným krémem - třeba čokoládovým ganache.
Můj oblíbený je také například "slaný karamel", recept na jeho přípravu zde. Obzvláště v kombinaci s béžovým zabarvením makronek vypadá doslova neodolatelně - a taky tak chutná!
Všem vám přeji mnoho trpělivosti a úspěchů při tvorbě makronek, a rozhodně se nenechte odradit případným prvním nezdarem a zkoušejte dál - tyhle krásky za to stojí.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.