5. 12. - 8. 12. 2024. Nakupujte nezlevněné zboží s 15% slevou. KÓD: MIKULAS

MANDLOVO - ČOKOLÁDOVÝ DORT

Moučníky a dezerty
29 března 2017

Čokoládový korpus, mandle a marcipán. Kombinace, která vás prostě dostane! Navíc, příprava není nijak těžká, a s kuchyňským robotem KitchenAid budete mít hotovo raz dva :-)

 

DSC_0110



Ingredience:

Na korpus:

225 g másla, rozpuštěného, zchladlého
200 – 250 g muscovado cukru (nebo třtinového)
6 vajec velikost L
150 g mletých mandlí (mandlová mouka)
150 g hladké mouky
150 g nasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné)
1 lžička prášku do pečiva
0,5 lžičky soli
2 lžíce kakaa Van Houten
1 lžička mandlové esence (přírodní!)
1 lžička vanilkové esence
150 g marcipánu


Na ganache:

450 g tmavé čokolády (70%)
125 g másla
65ml 40% smetany

 
Postup: 
 

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dvě (nebo tři, pokud máte) menší formy (16 – 18 cm) si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Já to dělám následovně. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.
 

DSC_0001
 

V jedné míse smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek, sůl a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (pomocí plochého šlehače), poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny.
 

DSC_0008
 

DSC_0013
 

Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte máslo.

Hned poté opatrně zašlehejte mandlovou mouku, čokoládové chipsy a přilijte vanilkovou a mandlovou esenci.
 

DSC_0021
 

DSC_0032
 

Nakonec na nejnižší otáčky opatrně přisypte moučnou směs.
 

DSC_0051
 

Takto hotové těsto nalijte do forem (pokud máte jen dvě formy jako já, do jedné nalijte 1/3 a do druhé 2/3) a dejte péct do vyhřáté trouby na 45 – 55 minut. Pozor, korpus, kde je méně těsta, bude upečený rychleji.

Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.



Na ganache:

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.
Přilijte smetanu, řádně promíchejte a nechte zchladnout.



Kompletace:

Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při válení použijte moučkový cukr na podsypání.

„Čepice“ korpusů seřízněte do rovna a uschovejte na později. Větší korpus rozřízněte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ni marcipán a opět naneste ganache. Opakujte to i s další částí. Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Zahlaďte strany a vytvřte co nejostřejší hranu. Dejte zatuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a uválejte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte jimi dort.
 

DSC_0110
 

DSC_0139


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

 

 


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít