ALCHYMIE SE SIFÓNOVÝM KÁVOVAREM - test a recenze
Vždy se najde důvod a hlavně čas na setkání s přáteli. Mým pádným důvodem tentokrát bylo, že jsem měla doma něco speciálního, s čím jsem se chtěla náležitě pochlubit. A jelikož vím, že moji přátelé milují kávu stejně jako já, tak jsem je pozvala na malý kávový dýchánek. Ale co jsem opravdu nečekala, strhla se nám diskuze na téma vzhledu a dobré chuti kávy, a to nezapříčinil nikdo jiný než sifonový kávovar Artisan od KitchenAid :-)
Mezi mými přáteli byl ten večer i můj dlouholetý kamarád Richard, obrovský milovník kávy, který se rovněž nemohl dočkat, až celou tu alchymii uvidí na vlastní oči. Navíc jsem si konkrétně od něj slibovala největší míru interakce a názorů, což se také stalo, a díky tomu vám nyní mohu nabídnout dva zcela odlišné náhledy na věc :-) Zcela odlišné proto, protože Richard je naprostým opakem mě, sportovec co miluje zdravý životní styl a u šálku kávy je pro něj nejdůležitější jeho chuť. Já, spíše milovník všeho esteticky krásného, než obdivovatel sportovních výkonů a hlavně zarputilá zastánkyně dobrého silného espressa, u kterého je (pro mě) nejdůležitější "nakopávací účinek" :-D
Jste zvědaví jak to celé probíhalo?
Sifonový kávovar Artisan od KitchenAid je opravu krásným kouskem, takže přitáhl pozornost všech přítomných a to ještě netušili, co se bude dít dál. Pomlela jsem opravdu velké množství čerstvé kávy, nachystala si kávovar, nalila vodu a nasypala požadované množství kávy na určený počet šálků, dle návodu.
Pak už stačilo pouze sepnout knoflík - stejně jako když zapínáte rychlovarnou konvici... a právě v tuto chvíli začala ta pravá alchymie. Přitáhlo to pozornost všech mužů (i těch, kteří zrovna sledovali zápas v televizi).
"V mé kuchyni to najednou vypadalo jako v pravé laboratoři. Do skleněné komory šla nejdříve pára, která protlačila horkou vodu ze spodní karafy do horní spařovací komory..."
...a pak teprve začal ten pravý „hukot“, že i přítomné dámy měly oči vykulené jako dva tenisové míčky. :-D Proces spařování dokončen, kávovar se sám při ideální teplotě vypnul a káva se najednou objevila dole v karafě.
A všichni jsme se natěšeně vrhli na ochutnávku. Vrchní skleněnou komoru jednoduše přendáte na plastové držadlo, plastové víko dáte ze spařovací nádoby na karafu a můžete nalévat. Nenechte kávu stát příliš dlouho, ztratila by svoji nejlepší chuť.
Tak tedy k jádru „pudla“. Já jako zastánce espressa, ristretta nebo maximálně snídaňového cappuccina, (nebojte se, vím, že se mléko s kávou míchat nemá, ale jenom občas a se sójovým mlékem to snad ještě nikoho nezabilo a srdíčko na kávě vždy potěší i mé oko, nejen chuťové pohárky.) jsem z kávy s lehčí konzistencí bohužel v sedmém nebi nebyla. Ne tak, jako můj kamarád Richard. Já tam ten ořech, čokoládu, nebo po čem to má všem chutnat, prostě necítím i kdybych si tisíckrát chtěla hrát na to, že ano. Vy ho snad cítíte? Ale Richard byl naprosto spokojený, popisoval chuť jako plnou a svěží, lehce lísko-oříškovou. Tak jo proč ne, pro všechny milovníky filtrovaných káv, chemexů, aeropressů a já nevím čeho všeho ještě, naprosto ideální věc. Bohužel pro mě zůstává top káva espresso, a to jsem těch alternativních příprav vskutku vyzkoušela požehnaně. Káva je pro mě synonymem intenzivní chuti. Avšak k mému překvapení jsem byla přítomnými lidmi přehlasována - u nich takto připravená káva na celé čáře vyhrává. Jo a mezi námi, prý to nemá nic společného s módou :-)
"Pití takto připravené kávy je spíše o jemné chuti než o pocitu nakopnutí silným douškem mnou preferovaného ristretta. Určitě zaujme všechny, kteří pracují u počítače v kanceláři, mohou si postupně kávu dolévat nebo se podělit se svými kolegy."
Na čem jsme se však jednohlasně shodli je to, že tato příprava kávy je velmi rychlá a samotný proces velmi efektní. Sifonové vaření kávy plně a rovnoměrně nasytí mletou kávu horkou vodou a z kávy vytáhne svěží chuť, automatizuje tak manuální proces přípravy sifónové kávy, známý také jako „vakuové“ vaření kávy. Pití takto připravené kávy je spíše o jemné chuti než o pocitu nakopnutí silným douškem mnou preferovaného ristretta. Určitě zaujme všechny, kteří pracují u počítače v kanceláři, mohou si postupně kávu dolévat nebo se podělit se svými kolegy. Kávovar je super alternativou do kaváren a bister, kde i alternativní příprava kávy bude rychlá a uhlazená na pohled. Spíše nedoporučuji do malých domácností o dvou členech, pokud tedy nechcete probdít celou noc. Protože i ten největší milovník kávy, ať už jsem to já nebo třeba Richard takové množství kávy prostě nevypije.
Dalším plusem je, že vaření kávy zvládne opravdu každý, žádné složité nastavování a sledování času jako u espresso kávovarů. Uvaříte opravdu hodně káv - až 8 šálků najednou, super když vám přijede velká a nečekaná návštěva. Přítomné pány pak nejvíce nadchla efektní příprava, celý proces můžete pohodlně sledovat... dámy pak jednoduchá údržba. Průhledná skleněná spařovací komora se lehce vyčistí přiloženým kartáčem. KitchenAid je s designem svých výrobků vždy o něco napřed, prvotřídní skleněná konstrukce s prvky z nerezové oceli, zaujme jak muže, tak ženy. A na tom jsme se s Richardem, kterého zajímá spíše fotbal nežli estetika věcí, tak jako mě, stoprocentně shodli. Stejně jako "Co člověk, to originál" (a jiné chuťové preference), tak i technologie přípravy kávy jdou neustále kupředu nebo se naopak zase vracejí ke svým kořenům. Vybírejte tedy hlavně podle vaší chuti a především srdcem, spotřebiče od KitchenAid jsou prostě láska na celý život a ta se nemění, tak jako móda.
Článek pro Vás napsala Markéta Slámová, bloggerka a redaktorka, mezi jejíž koníčky patří design, aktuální trendy, indická kuchyně a „vše kolem kávy“, jak sama uvádí. Má mnohaletou praxi jako baristka, věnuje se tzv. „latte art“ a pokud se zrovna nevěnuje přípravě kávy, ráda píše také pro svatební blogy.