ARAŠÍDOVO-ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY

 Letošní jaro je tak chladné, že se člověku málem ani nechce věřit, že se blíží Máj a pomalu i léto. Nezbývá tedy nic jiného, než si ten čas trochu zpříjemnit po svém... a co zvedne náladu více než kousek vynikající sladké dobroty?
 Tyto nepečené arašídové kostky jsem chtěla vyzkoušet již dávno, ale nějak se mi stále nedařilo sehnat dobré arašídy ve formě pomazánky. Až náš malý "bio obchodník" ve stanici metra nedaleko našeho bydliště mě příjemně překvapil. Na jeho pultě jsem totiž objevila 100% arašídový krém. Žádné palmové ani jiné tuky, dokonce ani přidaný cukr či sůl, tedy bylo možno jej použít na jakýkoli způsob - v mém případě na sladko.  Kombinace arašídové pomazánky a něčeho sladkého je pro nás tak trochu atypická, protože jsme ve většině případů zvyklí spíše na slané verze arašídů. Výsledná chuť mě však velice mile překvapila, a recept mě bavil především proto, že je možné jej libovolně měnit a přizpůsobovat - a na to se vždy těším nejvíc.

 

a ara. na tan. tri
 

Dezert se skládá ze dvou částí. Spodní, která je arašídová, a vrchní, kterou tvoří čokoládová ganache, tedy čokoládový krém. Ale nenechte se zmást :-) Recept všeho všudy čítá pouhých 6 ingrediencí! :-) Jediné, co musíte opravdu důsledně dodržet, je nechat dezert řádně uležet a ztuhnout. Příprava vám zabere necelých 20 minut a potřebujete pouze čtvercový plech o rozměrech 20 x 20 cm. Já jsem použila nepřilnavý plech od KitchenAid, který se na tento typ dezertu opravdu dokonale hodí.

 

Ingredience:

Základ:

110 g másla
250 g sušenek (ideálně celozrnných, ovesných apod.)
220 g hnědého cukru (jemného)
170 g arašídového krému


Čokoládový krém:

250 g čokolády ( 75% kakaa)
100 g sladké smetany



Postup:

Do mísy kuchyňského robotu nebo food processoru KitchenAid vložte máslo pokojové teploty a vyšlehejte s cukrem. Poté přidejte sušenky, které jste si předem nadrtili na prášek (pomocí sekáčku nebo mixéru).

Nakonec vmíchejte také arašídový krém.
 


 

Výslednou hmotu pomocí rukou nebo špachtličky natlačte a uhlaďte ve čtvercové formě KitchenAid vystlané pečícím papírem.



Vrch pak polijte hotovou ganache. Tu si připravíte tak, že do mísy nalámete čokoládu na menší kousky, v rendlíku si ohřejete smetanu těsně pod bod varu a tou následně zalijete kousky nalámané čokolády v míse. Jakmile čokoláda povolí (cca 5 minut), rozmíchejte dohladka a nalijte na arašídovou směs. Plech zakryjte fólií a dejte do chladu alespoň na dvě hodiny, ideálně přes noc.
Pak už můžete rovnou krájet a podávat :-)


 a ara. tanier aj kava z predu


Dobrou chuť :-)

 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít