BOEUF BOURGUIGNON: Hovězí po burgundsku

Hlavní jídla
15 srpna 2016

Přiznám se, že jsem člověk, který guláš moc nemusí... Když jsem však ve svých rukách poprvé držela litinový zázrak (rozumějte litinový hrnec) od KitchenAid, v hlavě se mi okamžitě začaly promítat obrázky z Francie.

Moje okolí už mě velmi dobře zná a ví, že jak Francie tak i vše, co s touto zemí souvisí (ať už jejich řeč, hudba, jídlo nebo památky) jsou moje srdeční záležitost! :-) No a Francie, to je také Provence... Jídla v těžkých hrncích, bylinky, .Julia Child a samozřejmě Boeuf Bourguignon: hovězí po burgundsku.Na Boeuf Bourguignon /čti béf borgiňon/ si připravte hrnec se silným dnem, vhodný na plotnu i do trouby, výborný je litinový hrnec.

SONY DSC

 

Surooviny

  • 1 kg masa vhodného na dušení( nakrájeného na větší kostky + mouka na obalení kostek masa)
  • 150g slaniny na kostičky1 cibuli na kostičky
  • 2 stroužky česneku na plátky
  • 1 mrkev na kolečka
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 300 ml hovězího bujonu
  • 750 ml těžkého červeného vína...
  • svazeček bylinek: bobkový list a 5 snítek tymiánu
  • malé žampiony a cibulky



Postup

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. V litinovém hrnci KitchenAid si rozpalte trochu oleje a orestujte slaninu, přidejte cibuli a až zezlátne, vsypte česnek a kolečka mrkve. 
Vše dohromady ještě chvíli restujte, a poté vše vyjměte z hrnce a odložte si bokem. Na zbytku tuku (pokud je ho málo,tak trošku přilijte) orestujte kostky hovězího masa obalené v mouce. Jakmile máte maso hezky orestováno, vraťte do hrnce slaninu s mrkví, česnekem a cibulí, a dobře promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, osolte, přilijte víno a vývar, a přidejte bylinky.
Přikryjte poklicí a dejte do vyhřáté trouby péci po dobu cca 2 hod... Mezitím si orestujte cibulky a žampiony, a přichystejte si je na pozdější použití. Zhruba po hodině pečení zkontrolujte a znovu promíchejte. Dvacet minut před koncem pečení pak přidejte přichystané žampiony a cibulky a opět zamíchejte. Na závěr ještě dochuťte solí a pepřem, zjemněte jednou lžící másla a servírujte přímo v hrnci - když je to takový krasavec! Podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) :-) A hlavně! Nechte si něco i na druhý den, protože to je teprve ta pravá Francie...vyzkoušeno osobně! 
 

SONY DSC


Dobrou chuť! :-)


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít