BORŮVKOVO-CITRONOVÝ DEZERT
Borůvková sezóna začíná.
Co si takhle připravit z vitamínů nabitých plodů chutný dezert nejen dospělým ke kávičce, ale i pro mlsné jazýčky vašich malých strávníků. :-)

Suroviny
Pro korpus
- 225 g cukru krupice
- 250 g self raising mouky (samokypřící mouka)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 ks čerstvých vajec
- 225 g másla (v pokojové teplotě)
- 3 lžíce mléka
- kůra z 1-2 citronů
- 250 g čerstvých borůvek (150 g do směsi + 100 g pro ozdobení)
Pro mascarponový krém
- 250 ml dvojité smetany (double cream)
- 225 g mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- kůra z jednoho citronu
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si formu na korpus o rozměrech cca. 30cm x 23cm. Všechny sypké ingredience smícháme dohromady v míse stěrkou, nebo vařečkou. Přidáme vajíčka, máslo, mléko a kůru z citronu. Celé to smícháme buď ručním šlehačem, nebo robotem po dobu 2 minut. Borůvky nasypeme do směsi a opatrně stěrkou zašleháme. Směs přendáme do připravené formy a stěrkou rozprostřeme rovnoměrně do všech stran.Vložíme do předem vyhřáté trouby, rošt by měl být ve středu naší trouby. Pečeme 35 minut, nebo dokud nebude mít povrch zlato-hnědý. Přendáme na rošt a necháme jej zchladnout. Mezitím si připravíme krém. Smetanu postupně vyšleháme. V jiné míse smícháme mascarpone s moučkovým cukrem. Mícháme do té doby, než budeme mít směs hladkou. Pomalu smícháme s vyšlehanou smetanou.Na vychladlý korpus pomocí cukrářské palety naneseme vždy trochu krémové směsi a rovnoměrně rozetřeme. Krémový povrch postupně ozdobíme borůvkami a můžeme přidat citronovou kůru.

Pokud se vám stane, že smícháte nejdříve smetanu nevyšlehanou, nevadí. Můžete vyšlehat i po smíchání mascarponu s moučkovým cukrem.
Přeji Vám dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu Táta na druhou a Daddy&Cook