BRIOŠKY S VANILKOVOU NÁPLNÍ
Vanilku milujI, a to ve všech formách a podobách! :-) Nejen v pokrmech, ale také v parfémech, svíčkách apod. Není tedy žádným překvapením, že také tento můj recept bude plný vanilky - tak trochu na způsob buchtiček se šodó, ale i přesto zcela odlišný. Na zhotovení krému jsem použila hnědý cukr, což ve výsledku ovlivnilo nejen barvu ale také chuť výsledného krému. V poslední době mě velice baví péct s hnědým cukrem. Každý recept je totiž trochu jiný a já se tak vždy těším na finální výsledek :-)
Pár dní jsem měla přestávku v pečení, neboť byly svátky a také nás potkala menší rekonstrukce bydlení, která bohužel znemožnila mé působení v kuchyni..nyní už se však těším na jarní úklid po rekonstrukci, a především na to, až si v truhlících vysadím květy a bylinky pro své další budoucí tvoření v kuchyni...zatím je to v kuchyni stále tak trochu improvizace, ale zároveň také výzva :-)Dnešní recept je tedy o vanilce, vanilkové chuti a vůni - snad si jej užijete stejně jako já :-)
Suroviny
Buchtičky
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce práškového cukru
- 3 lžícee hnědého krupicového cukru
- 3 velké vejce
- 115 ml vlažné vody
- 42 g droždí
- 140 g másla (rozpuštěného)
- 1 bílek a 1 lžíce vody na potření
Krém
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 200 g hnědého cukru
- 70 ml sladké smetany
- 90 g másla
- 8 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí. Vše pak společně smíchejte pomocí hnětacího háku, a během zpracovávání postupně do těsta přidejte také změklé máslo a zbytek vody. Těsto nechejte zpracovávat asi 15 minut (jednou za čas vždy setřete ulpělé části těsta z okrajů mísy, aby se těsto hnětalo rovnoměrně). Hotové těsto přikryjte fólií a nechejte jej minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici. (ideálně přes noc) Po vyjmutí z lednice těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 kusů. Tvarujte buchtičky a rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na teplotu 190°C. Vytvarované buchty nechejte alespoň hodinu kynout na plechu. Před vložením do trouby je potřete bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypejte cukrem. Pečte cca 15 minut.
Mezitím si připravte krém.. V rendlíku smíchejte škrob s cukrem, přilijte smetanu a umístěte na sporák. Směs zahřívejte na středním plameni a za stálého míchání postupně přidejte žloutky. Jakmile se vše spojí, přidejte také semínka z vanilkového lusku a extrakt. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se krém s máslem perfektně nespojí. Nechejte vychladnout.
Hotovým krémem pak naplňte upečené buchtičky. Já jsem plnila cukrářským sáčkem s menším okrouhlým nástavcem.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/