BYLINKOVO KVĚTINOVÉ MÁSLO

Servírování bylinkovo květinového máslo s pečivem

Rádi si pochutnáte na pečivu s čerstvým máslem? Můžete si ho vyrobit sami doma. Takové máslo je chutnější a můžete si do něj přidat, to co máte rádi.



Na domácí máslo si připravte

 
  • 1 litr smetany s obsahem tuku 38 % (připravíte cca 400g másla)
  • 3 polévkové lžíce libovolné kombinace jedlých okvětních lístků dle vašeho výběru (yzop, měsíček, maceška, lichořeřišnice, řeřicha)
  • studená voda

 

 

Vložte hustou smetanu do mísy kuchyňského robotu. Smetanu začněte šlehat balonovou metlou na rychlost 1, poté postupně zvyšujte na rychlost 10, jak směs houstne.



Příprava domácího másla
 

Po několika minutách se vytvoří šlehačka. Pokračujte dále ve šlehání.

Po několika dalších minutách se tuk oddělí od tekutin a uvidíte, že se začnou tvořit shluky másla a na dně misky zůstane tekuté podmáslí. Pokud tekutina začne stříkat, použijte nalévací štít nebo položte na horní část robotu malý ručník.


Šlehané domácí bylinkové máslo
Kuchyňský robot KitchenAid za pár minut vyšlehá smetanu v domácí máslo.

Pomocí jemného síta nebo utěrky oddělte máslo od podmáslí. Máslo opět vraťte zpět do mísy robotu (bez podmáslí) a znovu pokračujte ve šlehání při rychlosti 10. Šlehejte, dokud se podmáslí odděluje a postupně ho slévejte.

Z ušlehaného másla vymačkejte co nejvíc podmáslí. Vzniklé máslo pak ponořte do studené vody a prohněťte ho. Tím se uvolní část podmáslí, které ještě zbylo v másle. Vodu vylejte, dejte si do misky novou, a celé to opakujte třikrát až čtyřikrát, dokud voda nezůstane čistá a máslo je tak zbavené podmáslí. Nyní máte pomazánkové nesolené máslo připravené na ozdobení.


Roztírání domácího másla

Listy bylin a okvětní lístky natrhejte na malé kousky velikosti sousta a odstraňte všechny stonky. Máslo rozetřete na tác a posypte květinami. 


 

NAŠE TIPY

  • Podmáslí uschovejte a uložte do lednice pro použití například na upečení domácího chleba nebo jej můžete vypít.
  • Pokud dáváte přednost výrobě obyčejného nesoleného másla, pak už jen z másla vytvarujte kouli nebo vložte do formy a uložte do lednice.
  • Chcete-li vyrobit ochucené máslo, přidejte ingredience v poslední fázi, dokud je ještě tvárné a měkké. Můžete ho prohníst s jemnou solí, česnekem, kořením nebo bylinkami podle vlastního výběru.


 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít