BYLINKOVÉ A KVĚTINOVÉ MÁSLO
My vám přinášíme máslo s jedlými květy a bylinkami.
Ingredience:1 litr smetany s obsahem tuku 38 % (připravíte cca 400g másla)
studená voda
po 1 snítce tymiánu, kopru a listové petržele, nahrubo natrhané
1 zelená cibule nakrájená na plátky
3 polévkové lžíce libovolné kombinace jedlých okvětních lístků dle vašeho výběru (yzop, měsíček, maceška, lichořeřišnice, brutnák, řeřicha, microgreens)
½ lžičky vločkové mořské soli
¼ lžičky praženého a rozdrceného semínka koriandru
špetka drceného červeného pepře
Postup:
Vložte hustou smetanu do mísy kuchyňského robotu s připojenou metlou.
Smetanu začněte šlehat na rychlost 1, poté postupně zvyšujte na rychlost 10, jak směs houstne.
Po několika minutách se vytvoří šlehačka. Pokračujte v míchání.
Po několika dalších minutách se sušina tuku oddělí od tekutin a uvidíte, že se začnou tvořit shluky máslového tuku, takže na dně misky zůstane tekuté podmáslí.
Pokud tekutina začne stříkat, použijte nalévací štít nebo položte na horní část robotu malý ručník.
Z podmáslí sceďte sušinu tuku pomocí jemného síta nebo utěrky přes mísu, aby se podmáslí zachytilo.
Pevný tuk vraťte do mísy robotu bez podmáslí a znovu pokračujte ve šlehání při rychlosti 10. Šlehejte, dokud se podmáslí odděluje a postupně ho slévejte.
Vyškrábněte máslo a vložte do cedníku. Nalijte studenou vodu na máslo, abyste opláchli zbývající podmáslí.
Vylijte vodu a máslo ještě dvakrát opláchněte. Nyní máte pomazánkové nesolené máslo připravené na ozdobení.
Listy bylin a okvětní lístky natrhejte na malé kousky velikosti sousta a odstraňte všechny stonky.
Tác potřete máslem a posypte květinami, bylinkami a příchutěmi. Máslo si můžete namazat na chleba nebo krekry.
TIPY:
Podmáslí uschovejte a uložte do lednice pro použití například na upečení domácího chleba nebo jej můžete vypít.
Pokud dáváte přednost výrobě obyčejného nesoleného másla, pak už jen z másla vytvarujte kouli nebo vložte do formy a uložte do lednice.