BYLINKOVÉ A KVĚTINOVÉ MÁSLO

Rádi si pochutnáte na pečivu s čerstvým máslem? Není nic snazšího, než si ho vyrobit doma! Takové máslo je chutnější a můžete si do něj přidat, to co máte rádi.
My vám přinášíme máslo s jedlými květy a bylinkami.


 


Ingredience:

1 litr smetany s obsahem tuku 38 % (připravíte cca 400g másla)
studená voda
po 1 snítce tymiánu, kopru a listové petržele, nahrubo natrhané
 1 zelená cibule nakrájená na plátky
3 polévkové lžíce libovolné kombinace jedlých okvětních lístků dle vašeho výběru (yzop, měsíček, maceška,  lichořeřišnice,  brutnák, řeřicha, microgreens)
 ½ lžičky vločkové mořské soli
 ¼ lžičky praženého a rozdrceného semínka koriandru
špetka drceného červeného pepře

 

  Postup: 

 

Vložte hustou smetanu do mísy kuchyňského robotu s připojenou metlou.
Smetanu začněte šlehat na rychlost 1, poté postupně zvyšujte na rychlost 10, jak směs houstne.





 

Po několika minutách se vytvoří šlehačka. Pokračujte v míchání.
Po několika dalších minutách se sušina tuku oddělí od tekutin a uvidíte, že se začnou tvořit shluky máslového tuku, takže na dně misky zůstane tekuté podmáslí.
Pokud tekutina začne stříkat, použijte nalévací štít nebo položte na horní část robotu malý ručník.




 

Z podmáslí sceďte sušinu tuku pomocí jemného síta nebo utěrky přes mísu, aby se podmáslí zachytilo.
Pevný tuk vraťte do mísy robotu bez podmáslí a znovu pokračujte ve šlehání při rychlosti 10. Šlehejte, dokud se podmáslí odděluje a postupně ho slévejte.

Vyškrábněte máslo a vložte do cedníku. Nalijte studenou vodu na máslo, abyste opláchli zbývající podmáslí.
Vylijte vodu a máslo ještě dvakrát opláchněte. Nyní máte pomazánkové nesolené máslo připravené na ozdobení.




 

Listy bylin a okvětní lístky natrhejte na malé kousky velikosti sousta a odstraňte všechny stonky. 

 Tác potřete máslem a posypte květinami, bylinkami a příchutěmi.  Máslo si můžete namazat na chleba nebo krekry.

 

TIPY:

Podmáslí uschovejte a uložte do lednice pro použití například na upečení domácího chleba nebo jej můžete vypít.

Pokud dáváte přednost výrobě obyčejného nesoleného másla, pak už jen z másla vytvarujte kouli nebo vložte do formy a uložte do lednice.


 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít