CELOZRNNÁ BUCHTA S MÁKEM A ŠVESTKAMI
Léto se pomalu střídá s podzimem a začíná švestkové období. Já jsem toho ihned využila a upekla jsem jednoduchou buchtu. Miluji kombinaci máku, švestek, medu a skořice a proto jsem všechny tyto své oblíbené suroviny použila i v receptu. Teď už si jen uvařte teplý čaj, sedněte si do křesla a vychutnávejte příchod podzimu.
Suroviny
(na plech o velikosti 25*38 cm)
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- 150 ml rostlinného mléka
- 1 lžička třtinového cukru
- 80 g kokosového oleje
- špetka soli
- 3-4 hrnky vypeckovaných švestek
- 3 lžíce medu
- 1 hrnek máku
- 1 lžička skořice
- mandlové lupínky
Postup
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10-15 minut vyběhnout kvásek. Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto. Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte. Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs. Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.