CELOZRNNÝ CHLÉB Z MÍSY 2 v 1

Nestihli jste nakoupit? Nevadí, máme pro vás recept na zdravější vlastní chleba bez jakýkoliv konzervantů a chemie.. A pokud vlastníte víceúčelovou keramickou mísu na chléb 5KSM2CB5BGS „vše v jednom“, pak výroba bude jednodušší, rychlejší a výsledek bude stát zato.  
 

     
 

Ingredience:

1 ½ šálku (180 g) celozrnné mouky
1 hrnek (120 g) mouky (hladká/chlebová/žitná/apod.)
2 ¼ lžičky (6 g) sušeného droždí
2 polévkové lžíce (20 g) lněného semínka
1 polévková lžíce (10 g) konopných semínek
1 polévková lžíce (9 g) máku
3 polévkové lžíce (21 g) dýňových semínek
1 lžička (2 g) anýzových semínek
1 lžička (8 g) mořské soli
1 ½ šálku (355 ml) teplé vody

   


Postup:

Nejprve nahřejeme keramickou mísu na chléb tak, že ji naplníme horkou vodou, poté vodu vylijte a osušíme.
Do mísy nasypeme mouku, semínka, instantní droždí a sůl. Mísu upevníme ke kuchyňskému robotu a při rychlosti 2 mícháme hákem na těsto, aby se spojily suché přísady.
Asi po 30 sekundách začneme pomalu přilévat teplou vodou. Ingredience mícháme 1 ½ – 2 ½ minuty nebo do doby, než se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří kouli.
 

 
   

Vyjmeme těsto z mísy a jeho povrch poprášíme trochou mouky. V případě potřeby ručně prohněteme těsto na kuchyňské desce tak, aby vytvořilo hladkou kouli. Těsto opět vrátíme do mísy a tu zakryjeme víkem. V tuto chvíli není nutné těsto tvarovat ani dodatečně hníst. Těsto necháme 60 minut kynout. Pro vizuální kontrolu kynutí použijte značky měření na straně nádoby na chléb.

 

Poté opatrně vyjmeme z mísy těsto a dáme na dostatečně pomoučněnou plochu. Těsto zhruba v kruhovém tvaru položte před sebe, vezměte do prstů horní část těsta, natáhněte jej směrem od sebe a poté je přeložte do středu těsta, jako kdybyste skládali obálku. Trochu těsto stočte a totéž proveďte s tou částí, která je nyní nahoře. Pokračujte v otáčení, natahování a skládání těsta do středu – proveďte tři až čtyři plné kruhy.
Pozn.: všimněte si, že během práce je čím dál těžší těsto natáhnout.

   

Po posledním natažení a přehnutí překlopíme těsto složenou stranou dolů. Jemně položíme obě ruce na obě strany kola a jemně pokrčíme pravou dlaň kolem pravého okraje, zatímco levou rukou otáčíme kolo po povrchu. Tímto způsobem těsto vyhladíme do kulatého kopečku.

 Moukou dostatečně vysypeme vnitřní část mísy na chléb a horní část těsta. Těsto, stranou se skladem dolů, umístíme do nádoby. Přikryjeme nádobu víkem na pečení a necháme 30 minut kynout.

Jakmile těsto vykyne, vyjmeme těsto z mísy a opatrně převrátíme bochánek z nádoby na chléb na víko na pečení tak, aby složená strana nyní směřovala nahoru. Dáváme pozor, aby jsme těsto nevyfoukli nebo nenarušili tvar.
TIP: Můžeme také použít pergamenový papír na víko a položit těsto na něj, což umožní snadné vyjmutí po upečení.
 
Při pečení není nutné horní část tohoto chleba rýhovat. Když se těsto převrátí na víko po druhém kynutí, dojde k přirozeným trhlinám (z procesu natahování a skládání), které se rozšíří a dodají tomuto chlebu dokonalý vzhled bochníku.

Opatrně položíme nádobu na chléb dnem vzhůru na těsto a víko na pečení, aby se zajistila na místě.
 

   
 
Předehřejeme troubu na 230°C.
Položíme nádobu na chléb víkem na pečení dolů na prostřední rošt trouby a pečeme 30 minut (rošt umístíme co nejblíže středu trouby a přitom ponecháme dostatečnou výšku, aby se nádoba na chléb s víkem na pečení vešla).
Poté odstraníme kryt nádoby, aby se chléb odkryl, pečeme dalších 10 minut, což přispěje ke zhnědnutí kůrky.
Před krájením vyjmeme nádobu na chladicí rošt a necháme zcela vychladnout.
 
 
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
 
 
 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít