SLANÉ BOCHÁNKY

hlavní jídla
11 března 2024
Dopřejte svým chuťovým buňkám měkké bochánky, které můžete připravit nejen ze slaných surovin, ale s trochou inspirace také jako sladkou tečku.





Ingredience:
 

250 g hladké mouky
7 g čerstvého droždí 
1,5 g  sušeného česneku
14 g másla (sádla)
180 g vody
4,5 g soli 
2 celé jarní cibulky nakrájená na tenké plátky
60 g jedlé sody
1 žloutek
hrubá sůl na posypání



Postup:


Zpracování těsta: 

Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, vodu, droždí, sůl, česnekový prášek a cibulku.
Těsto zpracováváme na rychlost 2 a v okamžiku, kdy se ingredience spojí přidáme kousky másla nebo sádla. 
 Pokračujeme v hnětení, dokud těsto nezíská měkkou, lepivou konzistenci. V případě potřeby krátce hnětení přerušíme a těsto seškrábeme z mísy a háku. 
Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme po lžících mouky (max. však 30g) a pokračujeme v hnětení.



Kuchyňský robot KitchenAid v barvě BLUE SALT - barva roku 2024.
 

Vypracované těsto dáme na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme hladkou kulatou kouli.
Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což je asi 40 minut.
 

  Po prvním vykynutí těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů. 
Vyválíme kuličky a přikryté necháme kynout dalších asi 25 minut, dokud nezůstane na jednotlivých kuličkách prohlubeň, když lehce přitlačíme na vršek těsta.






Vodní lázeň: 

V hrnci přivedeme vodu a jedlou sodu k varu. Soda má vliv na povrch těsta, proto ji v postupu nevynechejte!
Do vroucí vodní směsi opatrně postupně vložíme kuličky těsta. Každou vaříme 30 sekund, otočíme a vaříme dalších 30 sekund. 
Z hrnce je vyjmeme děrovaným sítem nebo lžící, aby mohla odtéct přebytečná voda. 
Poté je postupně vložíme vedle sebe na připravený plech.


Pečení:

​Troubu předehřejeme na 190°C.
Vidličkou rozšleháme žloutek s vodu a vršek těsta jím potřeme.
Kuchyňskými nůžkami nastřihneme každý bochánek do tvaru malého „X“ a posypeme hrubou solí. 





Pečeme 16 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne. 

Podáváme teplé.





TIP:

Slaná varianta: do těsta můžeme použít také šunku, slaninu, prosciuto, goudu, olivy, sušená rajčata nebo bylinky jako bazalku, kopr, kari, kmín apod.

Sladká varianta: přidejte do těsta například kousky čokolády, hrozinky, skořici, citronovou kůru apod.


Dobrou chuť!



 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít