SLANÉ BOCHÁNKY

Domácí pečivo
11 března 2024
Dopřejte svým chuťovým buňkám měkké bochánky, které můžete připravit nejen ze slaných surovin, ale s trochou inspirace také jako sladkou tečku.





Suroviny
 
  • 250 g hladké mouky
  • 7 g čerstvého droždí 
  • 1,5 g  sušeného česneku
  • 14 g másla (sádla)
  • 180 g vody
  • 4,5 g soli 
  • 2 celé jarní cibulky nakrájená na tenké plátky
  • 60 g jedlé sody
  • 1 žloutek
hrubá sůl na posypání


Postup


Zpracování těsta:

Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, vodu, droždí, sůl, česnekový prášek a cibulku.Těsto zpracováváme na rychlost 2 a v okamžiku, kdy se ingredience spojí přidáme kousky másla nebo sádla. 
 Pokračujeme v hnětení, dokud těsto nezíská měkkou, lepivou konzistenci. V případě potřeby krátce hnětení přerušíme a těsto seškrábeme z mísy a háku. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme po lžících mouky (max. však 30g) a pokračujeme v hnětení.
Vypracované těsto dáme na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme hladkou kulatou kouli.Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což je asi 40 minut. Po prvním vykynutí těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů.  Vyválíme kuličky a přikryté necháme kynout dalších asi 25 minut, dokud nezůstane na jednotlivých kuličkách prohlubeň, když lehce přitlačíme na vršek těsta.



Vodní lázeň

V hrnci přivedeme vodu a jedlou sodu k varu. Soda má vliv na povrch těsta, proto ji v postupu nevynechejte! Do vroucí vodní směsi opatrně postupně vložíme kuličky těsta. Každou vaříme 30 sekund, otočíme a vaříme dalších 30 sekund.  Z hrnce je vyjmeme děrovaným sítem nebo lžící, aby mohla odtéct přebytečná voda. Poté je postupně vložíme vedle sebe na připravený plech.


Pečení​​​


​Troubu předehřejeme na 190°C. Vidličkou rozšleháme žloutek s vodu a vršek těsta jím potřeme. Kuchyňskými nůžkami nastřihneme každý bochánek do tvaru malého „X“ a posypeme hrubou solí. Pečeme 16 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Podáváme teplé.
 
TIP
 
Slaná varianta: do těsta můžeme použít také šunku, slaninu, prosciuto, goudu, olivy, sušená rajčata nebo bylinky jako bazalku, kopr, kari, kmín apod.
 
Sladká varianta: přidejte do těsta například kousky čokolády, hrozinky, skořici, citronovou kůru apod.
 
 
Dobrou chuť!
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít