SLANÉ BOCHÁNKY
Domácí pečivo
11 března 2024
Dopřejte svým chuťovým buňkám měkké bochánky, které můžete připravit nejen ze slaných surovin, ale s trochou inspirace také jako sladkou tečku.

Suroviny
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 7 g čerstvého droždí
- 1,5 g sušeného česneku
- 14 g másla (sádla)
- 180 g vody
- 4,5 g soli
- 2 celé jarní cibulky nakrájená na tenké plátky
- 60 g jedlé sody
- 1 žloutek
hrubá sůl na posypání
Postup
Zpracování těsta:
Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, vodu, droždí, sůl, česnekový prášek a cibulku.Těsto zpracováváme na rychlost 2 a v okamžiku, kdy se ingredience spojí přidáme kousky másla nebo sádla.
Pokračujeme v hnětení, dokud těsto nezíská měkkou, lepivou konzistenci. V případě potřeby krátce hnětení přerušíme a těsto seškrábeme z mísy a háku. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme po lžících mouky (max. však 30g) a pokračujeme v hnětení.
Vypracované těsto dáme na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme hladkou kulatou kouli.Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což je asi 40 minut. Po prvním vykynutí těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů. Vyválíme kuličky a přikryté necháme kynout dalších asi 25 minut, dokud nezůstane na jednotlivých kuličkách prohlubeň, když lehce přitlačíme na vršek těsta.
Vodní lázeň
V hrnci přivedeme vodu a jedlou sodu k varu. Soda má vliv na povrch těsta, proto ji v postupu nevynechejte! Do vroucí vodní směsi opatrně postupně vložíme kuličky těsta. Každou vaříme 30 sekund, otočíme a vaříme dalších 30 sekund. Z hrnce je vyjmeme děrovaným sítem nebo lžící, aby mohla odtéct přebytečná voda. Poté je postupně vložíme vedle sebe na připravený plech.
Pečení
Troubu předehřejeme na 190°C. Vidličkou rozšleháme žloutek s vodu a vršek těsta jím potřeme. Kuchyňskými nůžkami nastřihneme každý bochánek do tvaru malého „X“ a posypeme hrubou solí. Pečeme 16 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Podáváme teplé.
Postup
Zpracování těsta:
Do mísy kuchyňského robota dáme mouku, vodu, droždí, sůl, česnekový prášek a cibulku.Těsto zpracováváme na rychlost 2 a v okamžiku, kdy se ingredience spojí přidáme kousky másla nebo sádla.
Pokračujeme v hnětení, dokud těsto nezíská měkkou, lepivou konzistenci. V případě potřeby krátce hnětení přerušíme a těsto seškrábeme z mísy a háku. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme po lžících mouky (max. však 30g) a pokračujeme v hnětení.
Vypracované těsto dáme na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme hladkou kulatou kouli.Těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což je asi 40 minut. Po prvním vykynutí těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů. Vyválíme kuličky a přikryté necháme kynout dalších asi 25 minut, dokud nezůstane na jednotlivých kuličkách prohlubeň, když lehce přitlačíme na vršek těsta.
Vodní lázeň
V hrnci přivedeme vodu a jedlou sodu k varu. Soda má vliv na povrch těsta, proto ji v postupu nevynechejte! Do vroucí vodní směsi opatrně postupně vložíme kuličky těsta. Každou vaříme 30 sekund, otočíme a vaříme dalších 30 sekund. Z hrnce je vyjmeme děrovaným sítem nebo lžící, aby mohla odtéct přebytečná voda. Poté je postupně vložíme vedle sebe na připravený plech.
Pečení
Troubu předehřejeme na 190°C. Vidličkou rozšleháme žloutek s vodu a vršek těsta jím potřeme. Kuchyňskými nůžkami nastřihneme každý bochánek do tvaru malého „X“ a posypeme hrubou solí. Pečeme 16 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Podáváme teplé.
TIP
Slaná varianta: do těsta můžeme použít také šunku, slaninu, prosciuto, goudu, olivy, sušená rajčata nebo bylinky jako bazalku, kopr, kari, kmín apod.
Sladká varianta: přidejte do těsta například kousky čokolády, hrozinky, skořici, citronovou kůru apod.
Dobrou chuť!