DALAMÁNKY Z ŽITNÉ MOUKY
Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože ne každý má kvásek dispozici, chtěla jsem tentokrát zkusit připravit dalamánky z běžného droždí.
Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí, bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, zde je recept. :-)
Ingredience (cca 10 kousků):
150 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)
1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
330 ml vlažné vody
10 g soli
Na obalení:žitnou mouku
hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání
Postup:
Suroviny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hákového nástavce nechejte robot vypracovat těsto (na nejnižší rychlost).
Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom být tvořit kompaktní a hladké.
Pokud by těsto hodně lepilo, přisypejte trochu mouky.
Takto připravené těsto si pak rozdělte na 10 kousků přibližně po 80 g.
Na pomoučněné pracovní ploše z každého vyválejte hladký bochánek, který uložte na pečící papír.
Přikryjte utěrkou a nechejte kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystejte mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválejte po mokré utěrce a následně obalte v mouce.
Takto připravené dalamánky vraťte zpět na pečící papír, opět přikryjte utěrkou a nechejte znovu kynout - tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů, vložte do ní plech, do kterého budete při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvařte trochu horké vody, kterou připravte také do hrnečku.
Každý dalamánek nařízněte nožem, postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a posypejte povrch hrubou solí a kmínem.
Dalamánky vložte do trouby a na spodní plech vlijte asi 2 dcl horké vody a rychle zavřete troubu. Takto pečte 5 minut.
Poté dvířka trouby otevřete a vyvětrejte přebytečnou páru, teplotu snižte na 190 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.
Nechejte vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Přístroje a produkty použité v receptu:
Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“