DALAMÁNKY Z ŽITNÉ MOUKY

Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože ne každý má kvásek dispozici, chtěla jsem tentokrát zkusit připravit dalamánky z běžného droždí.

Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí, bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, zde je recept. :-)


 Ingredience (cca 10 kousků):

150 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)
1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
330 ml vlažné vody
10 g soli


Na obalení:

žitnou mouku
hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání 



Postup: 

Suroviny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí hákového nástavce nechejte robot vypracovat těsto (na nejnižší rychlost).

Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom být tvořit kompaktní a hladké.
Pokud by těsto hodně lepilo, přisypejte trochu mouky.
Takto připravené těsto si pak rozdělte na 10 kousků přibližně po 80 g.


 

Na pomoučněné pracovní ploše z každého vyválejte hladký bochánek, který uložte na pečící papír.
Přikryjte utěrkou a nechejte kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystejte mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválejte po mokré utěrce a následně obalte v mouce.
Takto připravené dalamánky vraťte zpět na pečící papír, opět přikryjte utěrkou a nechejte znovu kynout - tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů, vložte do ní plech, do kterého budete při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvařte trochu horké vody, kterou připravte také do hrnečku.
Každý dalamánek nařízněte nožem, postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a posypejte povrch hrubou solí a kmínem.

Dalamánky vložte do trouby  a na spodní plech vlijte asi 2 dcl horké vody a rychle zavřete troubu. Takto pečte 5 minut.
Poté dvířka trouby otevřete a vyvětrejte přebytečnou páru, teplotu snižte na 190 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.
Nechejte vychladnout na mřížce.

SONY DSC   

Dobrou chuť :-)

 


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

Přístroje a produkty použité v receptu:

Kitchenaid robot Artisan 4,8 l v odstínu „mandlová“


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít