DOMÁCÍ CHLÉB ZE ŠUMAVY
Na dnešní den jsem si pro vás připravila ověřený recept na vynikající domácí chléb, kterým si můžete ozvláštnit (nejen) víkendovou snídani.
Suroviny1. těsto
- 15 g droždí
- 1 žička cukru
- 150 ml vlažné vody
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
2. těsto:
- 200 g špaldové mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 1 lžíce drceného kmínu
- 2 lžíce sezamových semínek2 lžičky
- soli
- 120 g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 170 ml vlažné vody
Postup
Z ingrediencí uvedených k přípravě 1.těsta vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid hladké těsto a nechejte hodinku nakynout. Poté k základu přidejte do mísy také suroviny pro přípravu těsta č.2 a vše společně zpracujte do vláčného těsta. Robot nechejte pracovat asi 15 minut. Mísu s hotovým těstem pak překryjte fresh folií a dejte na teplé místo cca 90 minut kynout. Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněnou desku a ručně ještě trochu propracujte, abyste vyhnali všechny bublinky (nejlepší je metoda tzv. "překládání"). Následně vytvořte bochánek, který zploštěte a opatrně přemístěte do formy, ve které budete péct chléb. Žiletkou, ostrou špičkou nože nebo skalpelem vytvořte do bochníku zářezy. Nechejte opět dalších 60 minut dokynout. Chléb před samotným pečením zlehka potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200-220 stupňů. Pečte přibližně 50 minut. V polovině pečení chléb znovu potřete vodou, aby vznikla krásná křupavá kůrka. Po upečení chléb nechejte vychladnout na mřížce.
Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření.